Lokala politiker om migrationsfrågan: "Beklagligt"

Politiker från Uppsala län ger sin syn på migrationsförhandlingarna, som har gått på grund.

Lina Nordquist (L), Marlene Burwick (S), Linda Eskilsson (MP), David Perez (SD), Erik Weiman (M), Solveig Zander (C), Tobias Smedberg (V) och Jonas Segersam (KD) uttalar sig om de kraschade migrationsförhandlingarna.

Lina Nordquist (L), Marlene Burwick (S), Linda Eskilsson (MP), David Perez (SD), Erik Weiman (M), Solveig Zander (C), Tobias Smedberg (V) och Jonas Segersam (KD) uttalar sig om de kraschade migrationsförhandlingarna.

Foto: Pressbilder/TT/Montage

Uppsala2020-07-10 05:00

Tanken var att de åtta riksdagspartierna i migrationskommittén skulle enas kring en ny flyktinglag under sommaren, men så blev det inte. Förhandlingarna kraschade efter att bland annat Socialdemokraterna och Moderaterna inte kunde komma överens om hur många asylsökande Sverige ska ta emot. 

Nu kommenterar lokala representanter den senaste månadens händelser:

– Utöver sakfrågan där exempelvis Miljöpartiet står långt ifrån andra partier tror jag problemen låg i att Socialdemokraterna och Moderaterna inte kunde lita på varandra och bortse från sitt 100-åriga fiendskap. Det hade behövts för att få förhandlingarna i mål, säger Lina Nordquist (L), riksdagsledamot från Uppsala.

Lina Nordquist förklarar att partiet vill se en balans mellan en humanitär och långsiktigt hållbar migration:

– När vi säger att du får skydd från krig måste vi också kunna lova att det finns lärare som tar hand om dina barn och att det finns en sjukvård som orkar. Vi måste veta hur vi ska kunna ge personerna en hållbar framtid i Sverige. Jag tror inte på ett "asyltak" då det inte går att förutspå flyktingströmmar, jag ser hellre ett försörjningskrav, säger hon.

Kristdemokraterna tror att förhandlingarna påverkats av samhällsdebatten.

– Det blir svårt att komma överens med extrema partier som här i Uppsala med SD, FI och V. Debatten är polariserad och det blir inte bättre av sociala medier där konspirationsteorier och fake news sprids. Migrationsfrågan driver polariseringen till sin spets, säger Jonas Segersam (KD), kommunalråd i Uppsala.

Från Moderaternas håll riktas kritik mot Socialdemokraterna för de fruktlösa förhandlingarna.

– Jag tycker att mitt parti agerat bra, men som jag förstår det var det viktigare för Socialdemokraterna att hålla ihop regeringen än att nå en bred överenskommelse. Det är dåligt för Sverige, säger Erik Weiman (M), ordförande för Moderaterna Uppsala län.

Erik Weiman menar att Sverige först och främst borde fokusera på integrationen:

– Moderaterna vill försvara rätten till att söka asyl, men vi vill inte att Sverige på egen hand ska bära bördan av flyktingars rätt att söka asyl. Sverige har tagit ansvar för migrationen under lång tid och det har varit påfrestande för samhället. Vi behöver begränsa flyktingmottagandet och fokusera på att få in individerna i samhället.

Marlene Burwick (S), riksdagsledamot från Uppsala, svarar på Moderaternas kritik:

– Vår bild är att Moderaterna inte var beredda att komma överens, de införde nya krav och ville inte kompromissa. Jag beklagar att det inte gick att träffa en bred överenskommelse. Det hade varit viktigt för Uppsala och Sverige, men det skapades för stora konfliktytor där den svåraste frågan nog var volymmålet för flyktingar.

Miljöpartiet har haft en central roll i förhandlingarna, men Linda Eskilsson (MP), kommunalråd Uppsala kommun, välkomnar den uteblivna överenskommelsen.

– Vi tycker att partiet agerat starkt och stått upp för humanismen. Jag ser positivt på att förhandlingarna mellan S och M brutit samman, nu hoppas vi på att JA-partierna når en långsiktig överenskommelse i stället.

Även Vänsterpartiet är positivt inställda till att just den här överenskommelsen uteblev.

– Högerkanten med SD i spetsen driver en agenda som tydligt visar att asylrätten inte är prioriterad. Ur det perspektiv är det bra att förhandlingarna föll samman, säger Tobias Smedberg (V), kommunalråd i Uppsala kommun.

Solveig Zander (C), riksdagsledamot Uppsala län, är betydligt mer besviken över utvecklingen.

– Jag tycker att det är himla tråkigt att det inte blev någon överenskommelse, det hade varit bra för Uppsala län och alla kommuner som har många nyanlända och asylsökande. Det blir svårt att hjälpa flyktingar när vi inte vet vad vi ska rätta oss efter.

Det största hindret var partiernas olika ideologier som till slut gjorde motsättningarna för stora, menar Solveig Zander:

– Som politiker borde man veta att ett litet steg är bättre än inget alls, nu blir vi i stället tvungna "att lappa och laga" i migrationspolitiken och det är absolut inte bra. Varken för Uppsala eller Sverige i stort.

Sverigedemokraterna är nöjda med rikspartiets agerande, men är oroliga för utvecklingen framöver.

– Vi behöver fokusera på integrationsproblemen som vi inte minst har i Uppsala med ökad kriminalitet, civil oro bland unga och ökade personrån. Det är absolut kopplat till det stora mottagandet, säger David Perez (SD), ordförande för SD i Uppsala.

Migrationskommittén

Migrationskommittén inrättades 2019 för att utreda framtidens migrationspolitik. Den nuvarande migrationslagstiftningen upphör att gälla nästa år och kommittén skapades för att riksdagpartierna tillsammans skulle komma överens om hur den nya lagstiftningen skulle se ut. I och med de misslyckade förhandlingarna kommer den nya migrationslagstiftningen inte vara baserad på en sammanhängande överenskommelse mellan partierna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!