"Hela samhället är som ett superspridarevent"

Covid sprids nu som en skogsbrand. Hela samhället är som ett superspridarevent. Det är två liknelser från de ansvariga på provtagningsenheten när smittotalen når nya rekordnivåer.

Mats Martinell, medicinskt ansvarig på provtagningsenheten, berättar han han nu testat positivt för covid och isolerat sig i källaren där han arbetar hemifrån.

Mats Martinell, medicinskt ansvarig på provtagningsenheten, berättar han han nu testat positivt för covid och isolerat sig i källaren där han arbetar hemifrån.

Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT

Uppsala län2022-01-11 17:14

I princip varje dag slås nu nya rekord i antalet som smittats med covid. I Uppsala län är antalet smittade den senaste 7-dagarsperioden nu drygt 4 000 personer. Det är 2,5 gånger så många som veckan före. Det är också högt över det tidigare rekordet, från förra våren då som mest 1 900 personer smittades på en vecka. Ungefär vart tredje prov som tas för covid i Uppsala län är nu positivt. Även det högt över de tidigare rekordnivåerna.

Men Uppsala län är långt ifrån värst utsatt i landet. Uppsalas incidenssiffra på 1 500 ger länet en tiondeplats i landet där rikssnittet är 1 855.

Mats Martinell, medicinskt ansvarig för provtagningsenheten, säger att allt fokus nu ligger på skadeeliminering.

– Hela samhället är som ett superspridarevent. Om man har förkylningssymtom kan man utgå från att det är covid. Alla arbetsplatser drabbas oerhört nu, och vi måste se till att samhällsbärande funktioner som sjukvård, domstolar och utryckningspersonal fortsätter att fungera. Vi har vaccinet att tacka för att inte fler blir allvarligt sjuka. Utan det hade det varit totalkaos just nu, säger Mats Martinell.

Du låter själv lite snuvig, hur mår du?

– Jag har fått covid. Jag har barrikaderat mig i källaren där jag jobbar hemifrån just nu. Jag mår fortfarande bra och jag är glad så länge jag har milda symtom.

Under helgerna har antalet covidtester minskat något, samtidigt som antalet bekräftade fall fortsatt att öka. Men Fredrik Settergren, chef för bland annat provtagningsenheten, räknar med att man kommer att ligga nära taket för den absoluta analyskapaciteten på 17 000 prover per vecka de närmaste veckorna.

Är det meningsfullt att smittspåra när smittan ligger på de här nivåerna?

– Smittspårningen gör allra störst nytta när det finns enstaka fall. Om man jämför det med en eld där det sprätter glöd som man kan stampa ut. Men när det far fram som en skogsbrand kan man stampa på många olika ställen utan att kunna begränsa elden. Den viktigaste funktionen för provtagningen nu är att säkerställa att de som inte behöver vara hemma kan gå och jobba samt att hitta smittan när den kommer in i känsliga miljöer, som äldreboenden, säger Fredrik Settergren.

undefined
Fredrik Settergren, chef för provtagningsenheten, beskriver smittans framfart som en skogsbrand.

Även om antalet patienter med covid ökat något så ser man nu en tydlig tendens att många av dem som registreras som covidpatienter egentligen vårdas för något annat. Regionens statistik är en samkörning av positiva pcr-prover och inlagda patienter, som visar att 46 patienter just nu vårdas med covid. Av dessa är det 26 som vårdas på covidavdelning, varav 20 i smittsam fas, vilket är på en betydligt lägre nivå än vid tidigare smittotoppar.

Det här väcker frågan om det rent av kan vara bra att smittan går så snabbt som möjligt genom befolkningen, och att den ökning vi ser nu innebär att vi snart når flockimmunitet.

Mats Martinell säger att det finns fyra skäl att inte släppa smittan fritt i samhället.

– Ovaccinerade eller sköra äldre kan fortfarande drabbas av allvarlig sjukdom. Vi har också lärt oss att det här viruset muterar på ett sätt som är svårt att förutse. Släpper man smittan fri ökar hastigheten som det muterar. Även om inte så många hamnar på sjukhus så drabbas många arbetsplatser vilket kan få stora konsekvenser i samhället. Dessutom är covid fortfarande klassad som en samhällsfarlig sjukdom som vi är skyldiga att ta på allvar, säger han.

Smittan ökar snabbt

Alla regioner utom Gävleborg och Västernorrland redovisar nu de högsta smittonivåerna sedan pandemins början. Snabbast ökar smittspridningen i Västra Götaland, där incidensen, antalet smittade per 100 000 invånare under 14 dagar ligger på 2 014.

Högst smittotal i förhållande till befolkningen har just nu Jämtland, Halland, Stockholm och Skåne som alla en incidens på mellan 2 100 och 2 700. Uppsala län har en incidens på 1 500, strax under rikssnittet på 1 855.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!