Under tisdagen återgår de flesta elever till skolan efter ett par veckors julledighet. Samtidigt har smittspridningen av covid-19 de senaste veckorna slagit rekord i takt med att den nya virusvarianten omikron visat sig vara betydligt smittsammare än tidigare virusvarianter.
Helena Dübeck, ordförande för Lärarnas riksförbund i Uppsala, är därför ängslig inför vad som kan komma att hända nu när elever och lärare åter samlas i klassrum och korridorer.
– Vi är ganska bekymrade. Nu är det ju rekordsiffror vi ser och det är vi oroliga för. Situationen som var i skolan under höjdpunkten av pandemin, med trängseln som är på samtliga skolor, gör att vi oroar oss för hur skolorna ska klara sitt uppdrag, säger hon.
Helena Dübeck är främst orolig för vad som ska hända om en stor del av personalstyrkan inte kan jobba på grund av sjukfrånvaro.
– När många i personalen blir sjuka, hur svårt blir det då att hålla i gång undervisningen? Vi har också under pandemin märkt att det är svårt att få in vikarier, vissa vill bland annat inte komma till skolorna för att det är trångt. Vi ser med oro på hur det här ska gå och hur det ska påverka skolorna.
Uppsala kommuns skolchef, Erik Ojala, delar farhågan för vad som kan hända om många lärare inte kan undervisa på grund av sjukdom.
– Vi ser också allvarligt på det här läget. Precis som alla andra i samhället blir vår personal sjuka, vilket gör att vi kommer ha ett ansträngt läge med bemanningen. Jag hoppas det kommer finnas förståelse för om vi behöver ändra vår planering utifrån det läge vi har, säger han.
Vilka åtgärder har ni planerat för om smittspridningen förvärras ytterligare?
– I extremfall får eleverna vara hemma och ha distans tills situationen på en skola lugnar ner sig, under förutsättning att det finns lärare som kan jobba hemifrån såklart. Sedan har vi nästan två års erfarenhet av pandemin och har från och till behövt ha elever på distansundervisning, vi har lärt oss mycket.
Regeringen och Folkhälsomyndigheten har sagt att det kan komma hårdare restriktioner om smittan ökar, vilket den nu gör kraftigt. Har ni tagit höjd för det?
– Vi hade distans på flera högstadieskolor förra året och det är nästa steg i trappan. Där finns det planer på de flesta skolorna om så skulle ske.
Johan Nöjd, smittskyddsläkare i Region Uppsala, tror dock inte att det kommer att bli någon distansundervisning inom den närmaste framtiden.
– De signaler vi har fått från Folkhälsomyndigheten är att det är så viktigt för barn att gå i skolan att man inte kommer förorda någon distansundervisning. Och anledningen är att eleverna inte själva blir så sjuka om de blir smittade, det är ovanligt med svår sjukdom hos barn. Hos gymnasiet och högstadiet har man också bra täckning med vaccinering, säger han.
Johan Nöjd räknar dock med att det kommer ske smittspridning i skolan.
– Det går inte att undgå helt. Man får göra så gott man kan och till exempel försöka hålla undervisningen klassvis och undvika stora samlingar.
Om man nu inte blir allvarligt sjuk, är det någon idé att försöka hålla nere smittan eller får man bara förvänta sig att det är många som blir sjuka?
– Till viss del. Men samtidigt, har man smittspridning i en klass är det onödigt att hela övriga skolan ska bli smittade. Så det finns ändå saker man kan göra.