Läkarnas uppmaning: Såhär bör du bete dig i påsk

Vid har förstått att fjällresan inte är någon bra idé. Men det finns annat vi kan göra för att undvika belastning av sjukvården i påsk.

För att inte riskera att belasta vården i onödan kan det vara bra att låta bli studsmattan i påsk. I sociala medier tipsar intensivvårdsläkare om hur vi ska bete oss för att underlätta för vården.

För att inte riskera att belasta vården i onödan kan det vara bra att låta bli studsmattan i påsk. I sociala medier tipsar intensivvårdsläkare om hur vi ska bete oss för att underlätta för vården.

Foto: Anders Wiklund TT/Fotograferna Holmberg TT/UNT

Nyheter2020-04-10 10:00

Tiden för halkolyckor må vara förbi, men det finns andra säsongsskador som belastar vården under olika tider på året.

– Det gäller att tänka till nu för att inte belasta framförallt intensivvården i helgen, säger Fredrik Setterström, verksamhetsområdeschef för nära vård och hälsa i Region Uppsala.

Vår och ledighet innebär att många passar på att fixa hemma. Svåra fallolyckor i samband med att klättring på stegar och tak är vanliga.

– Många börjar också cykla såhär års. Se till att cykeln är vårfixad och använd hjälm. Och tar du fram motorcykeln den här helgen, hur beter du dig i trafiken?

Samtidigt sprids ett upprop i sociala medier där intensivvårdsläkare runt om i landet ger tips på vad var och en kan göra för att inte riskera att belasta sjukvården i påsk. En av läkarna i uppropet är Henrik Olivero-Reinius som är överläkare på CIVA på Akademiska sjukhuset. Han meddelar att han tyvärr inte hinner låta sig intervjuas, även om läkarnas budskap är viktigt. Omställningen av verksamheten för vård av covidpatienter och ren patientvård tar all hans tid just nu.

I läkarnas upprop tackar de alla som inte kör bil när de druckit alkohol. En insats som frigör intensivvårdsplatser så att till exempel hjärtpatienten ändå får sin operation. De tackar även ungdomar som inte dricker alkohol eller träffas på stora fester. Unga som stannar hemma hindrar smittspridningen och kan rädda livet på någon annan genom att inte behöva en sjukhusplats för att de är berusade. Till sist tackar intensivvårdsläkarna alla 70-plussare som håller sig isolerade. "Det är verkligen att ta ansvar för sitt eget liv. För även om alla andra gör sina insatser – så är det möjligt att vi ändå inte kan rädda ditt liv om du insjuknar.”

Studsmatterelaterade skador är lika mycket ett vårtecken som blåsipporna och ortopeder på andra håll i landet har uppmanat till att låta studsmattan vara. Men just detta håller inte Fredrik Setterström med om.

– Det är samtidigt extra viktigt nu att barn får studsa när de är hemma så mycket. 

Allra bäst effekt får vi om vi låter bli alkohol.

– Alkohol i alla former är en stor orsak till skador. Inte bara rattfylla, det ökar risken för fallskador och slagsmål. Och våld i nära relation, vilket ju tyvärr ökar i samband med alla högtider, säger Fredrik Setterström från förvaltningen Nära vård och hälsa.

Mer sprit på händerna än i kroppen alltså.

Här kan du läsa intensivvårdsläkarnas upprop i sin helhet:

"Tack till dig som tar ansvar i Coronatider!

Vi vill som intensivvårdsläkare framföra vårt varma tack till dig som tar ansvar.

Tack till dig som inte åker till fjällen i påsk. Även om du inte insjuknar i COVID-19, så är påsken den helg med flest intensivvårdskrävande skoterolyckor. Genom att inte åka till fjällen ramlar du heller inte i skidbacken och får frakturer som kräver sjukhusvård. Tack för att du inte är en av dem just nu.

Tack också till dig som inte sätter dig på skotern eller fyrhjulingen efter att ha druckit alkohol. Din insats kan leda till att intensivvårdsplatser istället kan användas till andra patienter, t ex hjärtpatienten som nu kan opereras trots Coronatider, eftersom du inte skadas och behöver sjukvård.

Tack till dig som ställer in den stora familjemiddagen, eller undviker att bjuda grannarna på påsklunch. Din insats leder till att risken för smittspridning minskar, och ökar chansen att vårdplatserna räcker till.

Tack också till alla påsklediga ungdomar, som inte dricker alkohol eller träffas på stora fester. Det är tråkigt just nu, men du kan faktiskt genom din insats ha räddat livet på någon annan genom att inte behöva en sjukhusplats på grund av att du är alkoholberusad, eller i värsta fall skadad och alkoholpåverkad. Du har också genom din insats minskat risken för smittspridning till dina nära och kära. I Sverige är medelåldern för intensivvårdskrävande COVID-19 patienter endast drygt 60 år.

Tack till alla fantastiska medarbetare på sjukhusen runt om i Sverige. Ni gör ett enastående arbete just nu.

Men framför allt – stort tack till alla 70-plussare som står ut med att vara isolerade. Det är verkligen att ta ansvar för sitt eget liv. För även om alla andra ovan gör sina insatser – så är det möjligt att vi ändå inte kan rädda ditt liv om du insjuknar.”

Svenska Intensivvårdssällskapets styrelse
Björn Bark, Överläkare IVA, Skånes Universitetssjukhus, Lund
Markus Castegren, Överläkare IVA, Karolinska Universitetssjukhuset Stockholm
Jane Hayden, Specialistläkare, IVA, Sahlgrenska Universitetssjukhuset
Carl Hildebrand, Överläkare, IVA, Universitetssjukhuset i Linköping
Johanna Lyrén, Specialistläkare, IVA, Hudiksvall
Henrik Olivero-Reinius, Överläkare CIVA, Akademiska Sjukhuset, Uppsala
Stefan Persson, Överläkare IVA, Universitetssjukhuset Örebro
Ulrika Östberg, Överläkare IVA, Östersunds sjukhus
Camilla Brorsson, Överläkare, IVA, Norrlands Universitetssjukhus, Umeå"

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!