En läkare på en vårdcentral i Uppsala vittnar om en ett stort antal telefonsamtal de senaste dagarna från patienter som vädjar efter eller kräver nya recept av sina mediciner i förtid.
– De kan ha ett halvårs uttag kvar på en medicin men ska ändå ha ett nytt recept utifall det tar slut på apoteken, berättar läkaren som vill vara anonym.
Läkaren vill att det här beteendet upphör och manar till sans och reson.
– Många lyssnar inte tyvärr. Sjukvård och apotek måste få lugn och ro att hantera de viktiga frågorna. Vi har inga indikationer på att till exempel blodtrycksmedicin skulle vara på väg att ta slut – men vi riskerar få med detta beteende, säger läkaren som tycker att medierna eldar på om bunkringen.
Patienternas beteende har lett till en pressad arbetssituation för de sjuksköterskor som tar emot samtalen.
– En del patienter är mycket upprörda och stressade. Det förekommer hotfulla ord som ”det är ditt fel om jag dör”, berättar läkaren som menar att oron är obefogad och stjäl tid från vården.
– De här samtalen är svåra att avsluta. Så beteendet ger längre samtalstider och tar tid från andra patienter som behöver sjukdomsbedömning, säger hen.
Om problemet finns på fler vårdcentraler vet inte läkaren. Men hos dem ökade problemet under torsdagen och fredagen. Läkaren berättar också om föräldrar som ringt vårdcentralen och frågat vad de ska göra när deras barn behöver smärtstillande som inte finns på hyllorna.
UNT tog en tur bland apotek under lördagen och där bekräftas situationen. Vissa värktabletter är slut och farmaceuterna har sedan i torsdags haft ett högt tryck av patienter som vill plocka ut mediciner.
– Det är ovanligt många och de är stressade. Media skriver att preparat kan ta slut och det sätter press på oss och på folk. För barn är flera smärtstillande slut, säger en anställd på ett apotek.
Framförallt är det Alvedon 250 milligram som saknas och det verkar vara slut även hos grossisten. Det gör att vissa apotek börjar begränsa köp och ifrågasätta kunderna mängd.
– Behöver du ha åtta paket Ipren och åtta paket Alvedon? Svarar de att de vill ha det hemma, då begränsar vi, säger en kvinna på ett apotek och berättar att man förbereder begränsningar när handspriten kommer in igen.
*Att ingen vill gå ut med namn i artikeln beror på att de inte vet om de får uttala sig enligt sina arbetsgivares kommunikationspolicys.