Kommunen måste sluta lyssna till Folkbildningsrådet

Vad krävs egentligen för att Uppsala kommun ska strypa finansieringen till antidemokratiska organisationer?

Uppsala kommun 15 september 2020 02:37
Detta är en ledarkrönika. UNT:s ledarsida är liberal.

“Miljontals kronor betalar svenska skattebetalare till islamistiskt förtryck, till organisationer som stödjer Muslimska Brödraskapet, som enbart arbetar för att separera samhället”, konstaterade den före detta socialdemokratiska politikern Nalin Pekgul i Kvartals fredagsintervju (3/9). 

Nyligen avslöjades Folkbildningsrådet med ett omfattande bedrägeri. Miljontals kronor har betalats ut till tio studieförbunden runt Järvafältet i Stockholm, varav åtta av tio har fuskat till sig bidrag. Många miljoner kronor har gått till kurser som aldrig hållits. Deltagare fanns inte. Pengar gick i stället till de anställda, till organiserad brottslighet och terrorfinansiering (TV4 10/9). 

Folkbildningsrådet har blivit ett socialkontor där bedragare kan håva in miljontals kronor i statliga stöd, konstaterar terrorforskare Magnus Ranstorp, analytiker vid Försvarshögskolan Peder Hyllengren och biträdande professor Aje Carlbom i Expressen (8/9) 

Detta är samma Folkbildningsråd som Uppsala kommun hänvisar till när de strösslar bidragspengar över studieförbundet Ibn Rushd som ledarsidan tidigare skrivit om (28/5). Ibn Rushd har visat sig ha kopplingar till Muslimska Brödraskapet och de hatpredikanter som har bjudits in för att förespråka död åt judar och homosexuella har varit många genom åren. Ranstorp med flera avslöjar nu att Eritreanska kulturforum, som är medlem i studieförbundet, varje år har bjudit in imamen As Sayegh som har gjort sig ökänd för att uppmana till utrotning av judar.

I Göteborg ströp man nyligen stödet till studieförbundet efter att det framkommit att den salafistiska Bellevuemoskén var Ibn Rushds samarbetspartner. Men Folkbildningsrådet har trots alla icke-demokratiska inslag och hatpredikanter fortsatt att ge dem bidrag. Och Uppsala kommun fortsätter – på Folkbildningsrådets inrådan – att fördela våra skattepengar till studieförbundet. 

Skattefinansiering beror sannolikt inte enbart på blåögdhet. Vänstern låter sig återkommande luras av den här typen av personer och verksamheter i antirasismens namn. Folkbildningsrådet har konsekvent ställt sig på Ibn Rushds sida: i en replik till UNT:s ledarsida (2/6) menar de att studieförbundet bidrar till att “minska segregationen” och “överbrygga klyftor” och påpekar att “folkbildningen måste ha en särskild frihetsgrad”. 

Folkbildningsrådets grundtanke var fin: utbilda folket, finansiera studieförbund och deras verksamhet, minska klyftor mellan rik och fattig och mellan stad och land. Men de har spelat ut sin roll. Man kan undra vad som krävs för att Folkbildningsrådet och Uppsala kommun ska stoppa skattefinansiering till antidemokratiska organisationer när överväldigande bevis inte räcker.

Profilbild Emma JaensonEmma Jaenson
Ämnen du kan följa
Läs mer!
Uppsala

Lurade till sig 26 000 kronor – åtalas

Uppsala

Försökte vaccinlura äldre man

Bedrägeri

Varnar för falska vattenprover

Bedrägeri

Varnar för ”vattenbedragare”

Åtal

Visa fler