Köhler pudlar – men försvarar strategin

Region Uppsala har backat från beslutet att införa en särskild vaccinationsordning för de som har haft covid-19. Men Mikael Köhler hoppas att strategin ska kunna återinföras med Folkhälsomyndighetens stöd.

"Naturligtvis följer vi väldigt noga vad som händer i Stockholm", säger Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör vid Region Uppsala.

"Naturligtvis följer vi väldigt noga vad som händer i Stockholm", säger Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör vid Region Uppsala.

Foto: Emma Åhman/UNT arkiv

Uppsala2021-04-09 17:04

Under torsdagen kom beskedet om att Region Uppsala väntar med att vaccinera personer som redan har haft covid-19. Sedan kom vändningen, vaccineringen skulle återgå till det normala efter att Folkhälsomyndigheten inte ställt sig bakom den nya strategin. 

– Vi hade en dialog med Folkhälsomyndigheten och de har svårt att ställa sig bakom strategin då vinsterna är så pass små, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Mikael Köhler. 

Enligt Köhler hade regionen en dialog med Folkhälsomyndigheten redan innan beslutet togs. 

– Vi tyckte att vi hade ett så självklart resonemang att det slutade med att vi lyssnade mer på oss själva. Vi skulle ha lyssnat in mer, man kan absolut vara efterklok. Men det är ett väldigt kritiskt läge.

Den nya strategin som regionen nu har backat från skulle ha inneburit att 1 800 doser skulle ha frigjorts och kunnat ges till personer mellan 60 och 70 år som inte redan har ett skydd från tidigare sjukdom. 

– Vi är trygga med att de som haft sjukdomen är så skyddade att det är jämförbart med en dos. Syftet var att lösa ett utsatt läge som blir allt sämre, att nå ytterligare grupper. Det är ändå 1 800 doser som skulle kunna göra att någon förhindrades från att hamna på intensivvårdsavdelningen. 

Köhler menar att Region Uppsala har möjlighet att införa en särskild vaccinationsordning för personer som har haft covid-19 då regionen kallar personer till vaccination istället för att låta människor boka in sin vaccination själva. Han hoppas att strategin kan återinföras med stöd av Folkhälsomyndigheten. 

– Vi måste fortsätta ha en dialog, men vi vill ha dem med oss så hur det blir beror på hur diskussionen landar. Det är alltid olyckligt när det blir fram och tillbaka, men jag har inte dåligt samvete för att avsikten var god. Men givetvis vill vi inte ställa till med stök, vi måste lyssna på myndigheterna, säger Köhler. 

Sören Andersson, enhetschef på enheten för vaccinationsprogram på Folkhälsomyndigheten, berättar att myndigheten har tittat på möjligheten att ge en dos vaccin till de som har haft covid-19. 

– Det ger förmodligen ett skydd, men varaktigheten finns inte undersökt. 

Andersson berättar att Folkhälsomyndigheten har kommit fram till att denna strategi blir komplex att genomföra under en massvaccination, samt att effekten blir begränsad i den fas av vaccinationen som Sverige befinner sig i nu.

– Bland annat hur man verifierar genomgången vaccination kan ta extra tid och fördröja vaccinationsarbetet, säger Sören Andersson.

Samtidigt påpekar Andersson att dialogen med landets regioner fortsätter för att vaccinationsarbetet ska fortgå på ett effektivt och samordnat sätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!