Sökes: 3 000 hundvalpar till nytt forskningsprojekt

Nytt forskningsprojekt på Sveriges Lantbruksuniversitet ska öka kunskapen om hund och ägare. "Målet är 3 000 hundar".

Valpar 6-16 veckor får ingå i forskningsprojektet.

Valpar 6-16 veckor får ingå i forskningsprojektet.

Foto: Claudio Bresciani

Uppsala2021-03-04 21:30

Är du lycklig ägare till en hundvalp som inte är äldre än 16 veckor? Då vill en forskningsgrupp på SLU ha kontakt med dig. Anmälan är öppen till en ny forskningstudie som heter "Mitt liv med hund". Det är en långsiktig studie där man följer hunden och ägaren från det att hunden är valp till vuxen. Syftet är att samla in en stor mängd information som kan ge kunskap om hur vi får friskare och mer välmående hundar i framtiden.

Projektledare är Therese Rehn. Hon är husdjursagronom och specialiserad på hundforskning inom relation och interaktion, mellan hund och ägare. 

– I dag lever hundar så länge att de drabbas av liknande folksjukdomar som vi - cancer och diabetes till exempel. Därför är det viktigt att plocka upp vilka livsstilsfaktorer som kan påverka utvecklingen av sådana sjukdomar. 

Med sig i forskningsteamet har hon ett gäng experter från olika discipliner och ämnesområden, som tittar på beteende och hälsa hos hunden, men även på ägarens välmående, i olika intervaller. 

Tre dagar efter att anmälan öppnade har närmare 60 hundar anmälts till projektet. 

undefined
Therese Rehn är projektledare för "Mitt liv med hund".

Varför är maxålder 16 veckor vid inskrivning?

– Just tiden 6-16 veckor är en väldigt känslig ålder och då gäller det att på ett positivt sätt, försöka få hunden att interagera med olika miljöer, människor och andra djur. 

Vilka hundraser ingår i det här projektet?

– Alla och även blandraser. 

I studien ingår även att ta reda på hur hundägaren mår?

– Ja, vi följer med jämna mellanrum upp hur ägaren mår. Eftersom hundar spelar en så stor roll för människan idag, vill vi titta på aspekten hur man känner inför sin hund, hur starkt känslomässigt band man har till sin hund och ens egen fysiska och psykiska hälsa.

Hur länge ska den här forskningen pågå?

– Vi vill helst följa hunden och hundägaren genom hela hundens liv. Det är vår målsättning. 

undefined
Det finns enligt projektledaren ingen övre gräns för hur många hundar som får vara med i studien.

Vad åtar sig hundägarna som anmäler sig?

– Det här är enkätbaserat. Första året är det ganska många enkäter att fylla i, sedan blir det mindre jobb över tid. Vill man vara med i en fördjupningsstudie om relationer blir det ytterligare några enkäter. 

Hur länge är anmälan öppen?

– Den är öppen 3-5 år framöver.

Hur många hundar får max vara med?

– Det finns ingen övre gräns. Vår målsättning är att få med fem procent av nyblivna valpägare varje år. Det motsvarar ungefär 3 000 hundar. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!