Damberg pekar på att polisen tagit många vapen i beslag, fängslat "ganska" många och minskat sprängmedel på gator och torg.
– Men de har inte på kort sikt reducerat antalet skjutningar och sprängningar, säger han.
TT: Hade du inte hoppats att antalet skjutningar och sprängningar skulle ha minskat?
– Jo så är det. Otvivelaktigt så, säger Damberg.
Han räknar nu med att polisens mer offensiva arbetssätt kommer att fortsätta och sprida sig till fler polisregioner. Arbetssättet innebär att polisen arbetar mer underrättelsebaserat och riktar in sig mot de personer som står för det grova våldet.
– Det som ändå är hoppfullt är att där polisen kraftsamlat mest i Rimfrost, framförallt i Malmö, där ser vi ganska kraftiga nedgångar i våldet, säger Damberg.
TT: Är du oroad för vad som händer i Malmö och Uppsala när Rimfrost avvecklas?
– Nej, det är jag inte, för i Malmö kommer Rimfrost att fortsätta inom regionen. Och i Uppsala har man varit väldigt offensiva de senaste veckorna och månaderna. Och jag har all förväntan på att det kommer att fortsätta, säger Damberg.
Han ser Rimfrost som en del i en långsiktig förmågeutveckling för polisen. Damberg räknar med att satsningen på fler poliser i hela landet, att polisens mer offensiva arbetssätt och att hela Myndighetssverige tillsammans försöker komma åt gängen från alla håll, till slut ger resultat.
– Men det är inget snabbt jobb att minska gängens inflytande över samhällsutvecklingen, säger Damberg.
TT: Löfven har lovat att samhället ska knäcka gängen. När kommer det att ske?
– Vi gör en exempellös satsning på både fler poliser och nya verktyg för polisen. Vi kommer fortsätta växla upp det här, säger Damberg.
TT: Men när får vi se en nedgång i skjutningar?
– Jag hoppas vi kommer att se det hyggligt snart, för jag tror att det offensiva sättet och att plocka vapen och sprängmedel från kriminella har effekt över tid, men jag vågar inte sätta någon tidsplan, säger Damberg.