Hennes bolag får 100 miljoner att växa för

Trots en svajande världsekonomi har life science-företaget Ilya pharma samlat in 100 miljoner att växa för.

Evelina Vågesjö är forskaren som blev entreprenör för att ta sina upptäckter om sårläkning vidare ut till patienter.

Evelina Vågesjö är forskaren som blev entreprenör för att ta sina upptäckter om sårläkning vidare ut till patienter.

Foto: Cassandra Grönlund

Nyheter2020-08-15 17:55

Hon är forskaren som blev entreprenör för att ta sina upptäckter om sårläkning vidare ut till patienter. 2016 grundade Evelina Vågesjö tillsammans med ett par forskarkollegor Ilya pharma som utvecklar biologiska läkemedel för att läka sår i hud och slemhinnor. Mitt under vårens pandemi har företaget rott hem 100 miljoner i tillväxtkapital. I juni kom beskedet att de fått stora EU-medel för andra gången.

– Pengarna vi har fått från EU är för mindre tillväxtföretag som utvecklar en innovation som har möjlighet att lösa stora behov för Europas befolkning, säger Evelina Vågesjö, vd på Ilya pharma.

– Vi har säkrat upp närmare 100 miljoner under det här första halvåret.

Dels kommer pengarna från en privat investering på 28 miljoner och dels från tre olika EU-projekt samt en investering från Europeiska investeringsbanken, EIB.

– Det blir toppen för företaget. Att få in EIB som ägare är bra för fortsatt tillväxtfinansiering.

undefined
"För läkemedelsutveckling är vägen till marknad väldigt lång", säger Evelina Vågesjö.

Det rör sig alltså inte bara om pengar här och nu. Ofta kräver EU-programmen att företaget också tar in privat finansiering och utvecklas snabbt för att bolagen ska växa och skapa arbetstillfällen.

– Det gör också att vi måste sätta upp en intern struktur för att kunna växa.

Är det vanan att som forskare söka forskningsmedel som gör att ni är bra på att få EU-medel?

– Det jag lärt mig som forskare är att skriva projektplaner och att formulera vad, varför och hur. Det jag lärt mig med Ilya pharma är hur man bygger och utvecklar en kommersiell forskningsplan. Och nu förstår jag tanken bakom EU-programmen och ser effekterna.

En stor del handlar också om att forskningen helt enkelt befinner sig i rätt fält och rätt fas.

undefined
Evelina Vågesjö.

När företaget startades hade de ett projekt om att läka sår i huden snabbare hos patienter som har problem med sårläkning.

– Man måste vara fokuserad på ett projekt i början för det var där vi såg den kortaste vägen. För läkemedelsutveckling är vägen till marknad väldigt lång, säger hon och fortsätter:

– Men vi hade redan tidigt bra data för inflammatorisk tarmsjukdom. Projektet låg i byrålådan tills för ungefär ett år sen då det var ett bra läge för att starta kommersiell utveckling även för att läka sår i tarmen.

Finansieringen gäller båda projekten. Vanligtvis tar det tio till tolv år för ett nytt läkemedel att nå marknadsgodkännande och det återstår att se om och när Ilya pharmas första produkt når patienter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!