Mellan april 2019 och december 2022 sökte drygt 1700 personer akutvård för frakturer i samband med elsparkscykelolyckor – där en tredjedel opererades. Nu visar en ny studie av Akademiska sjukhuset och Uppsala universitet att akutsjukvården får stora belastningar som följd.
– Det är uppenbart att frakturer orsakade av elsparkcykelolyckor utgör en belastning på en redan ansträngd akutsjukvård i Sverige, säger Björn Hernefalk, överläkare i ortopedi vid Akademiska sjukhuset och en av forskarna bakom studien.
I ungefär 400 av de studerade fallen var det barn som drabbades, och cirka 70 procent av de totalt 1700 patienterna var män.
Björn Hernefalk menar att en ytterligare ökning av frakturer orsakat av elsparkcyklar kan få stora konsekvenser inom akutsjukvården på lång sikt.
– Vi kan behöva ta in fler resurser för att hantera skadorna, både i akutskedet med det initiala omhändertagandet, men även vid operationerna som i vissa fall medföljer.
Frakturskador som orsakats av elsparkcyklar ökar även i andra delar av Europa. I Paris har det beslutats om att förbjuda uthyrningen av färdmedlet.
Hade du velat se liknande förbud även här i Uppsala?
– Det kan jag inte svara på, men vi ser att ett stort antal frakturer som kommer in orsakas av elsparkcyklar. Förhoppningen med studien är att skapa en medvetenhet hos allmänheten om riskerna som medföljer, avslutar Björn Hernefalk.