När Tierpsbon Joel Öberg ansökte om att bli deltidsbrandman fick han veta att han inte kunde bli det trots att han klarat de olika testerna, då han diagnosticerats med ADHD samt har problem med reumatism.
– Jag hade på känn att det här skulle bli ett problem när jag sökte. Då tänkte jag inte berätta någonting om det hela, men jag ville vara ärlig så jag berättade hur det låg till istället för att ljuga och mörka, förklarar han.
Beskedet från myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) var att han med hänvisning till Arbetsmiljöverkets föreskrifter – AFS 2019:3 - Medicinska kontroller i arbetslivet och AFS 2007:7 Rök- och kemdykning inte kunde bli deltidsbrandman på grund av sin diagnos och reumatismen.
– Jag vill att det ska göras en individuell bedömning och inte att jag ska dömas utifrån några ord i min medicinska journal samt vad Arbetsmiljöverkets föreskrifter allmänt säger kring ADHD och möjligheten att arbeta som deltidsbrandman.
Han berättar att han 2018 fick diagnosen ADHD.
– För mig var det ingen nyhet. Jag har alltid varit livlig och redan som liten tog morsan med mig till vårdcentralen för att få hjälp med det.
När det gäller reumatismen säger han själv att han har den under kontroll och att han inte lider av den.
– Mina diagnoser kanske inte ser så bra ut på pappret, men jag lider inte av dem i dag och de innebär inte någon fara för mig själv eller för andra människor. Därför anser jag mig som lämplig som brandman eller polis om jag nu skulle vilja bli det.
Här skulle historien kunna ta stopp, men Joel Öberg vill få till en förändring.
Han har anmält MSB och Arbetsmiljöverket till Justitieombudsmannen för regelverket och dess tillämpning.
Han har även vänt sig till Diskrimineringsombudsmannen samt startat en namninsamling som heter ”Brandman och diagnoser” på sajten skrivunder.com som han hoppas ska leda till en lagändring.
Elisabeth Samuelsson, brandchef på Uppsala Brandförsvar, välkomna Joel Öbergs engagemang i frågan om att Arbetsmiljöverket ska se över sina föreskrifter.
– Det är bra att det finns en noggrannhet kring vilka kriterier som ska gälla då rök- och kemdykning är tufft och krävande. Men det regelverk som finns i dag är antingen svart eller vitt när det gäller funktionsvariationer som ADHD och skulle behöva en översyn, säger Elisabeth Samuelsson.