Man med funktionsnedsättning lurades på 877 000 kronor

Ett tjugotal personer åtalas i en härva där en man med intellektuell funktionsnedsättning blev av med större delen av ett miljonarv. Bland de misstänkta finns två 20-åriga kvinnor från Uppsala.

Mannen förlorade 877 000 kronor vid bedrägeriet.

Mannen förlorade 877 000 kronor vid bedrägeriet.

Foto: TT

Uppsala2020-06-15 07:30

En marsdag 2019 upptäckte en god man i Stockholmsområdet något obehagligt. Bakgrunden är att den gode mannen ansvarade för ekonomin åt en 47-årig man med intellektuell funktionsnedsättning.

47-åringen hade tidigare ärvt en miljon kronor från sin far. Den här dagen loggade den gode mannen in på 47-åringens bankkonto och såg då att något var allvarligt fel. "Jag blir helt förskräckt", berättade den gode mannen senare i polisförhör.

Den gode mannen konstaterade att det gjorts 43 överföringar från 47-åringens konto till ett stort antal personer, de flesta i tjugoårsåldern. 

Plundringen pågick i fyra dygn och när den var över hade 47-åringen blivit av med 877 000 kronor.  

Enligt den gode mannen hade 47-åringen berättat för folk i sin omgivning att han ärvt en miljon. En person som arbetade som boendestödjare på mannens gruppboende hade innan plundringen velat resa till USA med 47-åringen och då varit så pådrivande att den gode mannen larmat cheferna på boendet.

47-åringen berättade för polisen att han hade stoppat sitt bankkort i en dosa som tillhörde boendestödjaren. Han trodde att han behövde stoppa bankkortet i boendestödjarens dosa för att kunna använda en viss dator. Vid samma tillfälle ska han även ha även avslöjat koden till bankkortet.

Polisen spårade upp vilka som mottagit pengarna. En man som fått in 115 000 kronor på sitt konto från 47-åringens tillgångar hävdade att han inte hade med bedrägeriet att göra. 

Han uppgav att han hade träffat ett par okända killar i ett köpcentrum. De erbjöd honom en slant mot att de fick använda hans bankkonto för en insättning. Han såg sedan till att de båda killarna fick ut pengarna i kontanter.

Den som ställer upp med konton och tar emot pengar som kommer från brottslig verksamhet riskerar åtal för penningtvättsbrott. 

Kammaråklagare Hans Morgell säger att han räknar med att åtala ett tjugotal personer i härvan. De misstänks för penningtvättsbrott sedan de fått insättningar på sina bankkonton vid plundringen av 47-åringens tillgångar.

Bland de som hittills åtalats finns två 20-åriga kvinnor från Uppsala. Utredningen visar att 47-åringens pengar fördes bort i flera led och hamnade bland annat på bankkonton som tillhörde de båda 20-åriga Uppsalakvinnorna. 

Den ena kvinnan fick in 22 000 kronor på kontot. Hon behöll 2 000 kronor och skickade resten till en person som också är åtalad i bedrägerihärvan. 

20-åringen berättar att hon en dag kontaktats av sin kusin som sa att hans konto var spärrat. Kusinen sa att en person var skyldig honom pengar. Men eftersom hans eget konto var stängt kunde han inte ta emot insättningen. Han undrade om det var okej om pengarna istället skickades till den 20-åriga kvinnan.

Hon fick in pengarna på kontot. Därefter ville kusinen träffa 20-åringen för att ta ut pengarna kontant. De stämde möte vid en bankomat på Heidenstams torg i Uppsala. 

Efter en stund ska kusinen ha dykt upp i en minibuss med några okända män och kontanterna överlämnades. Enligt 20-åringen misstänkte hon aldrig att pengarna kom från brott. Hon åtalades nyligen för penningtvättsbrott. 

Den boendestödjare som 47-åringen lämnade sitt bankkort till åtalas inte. Hans Morgell säger att misstankarna om bedrägeri har lagts ner av en annan åklagare eftersom bevisningen inte höll. Men han saknar ytterligare uppgifter om orsaken.

Penningtvättsbrott

Straffet för penningtvättsbrott är fängelse i högst två år och för grovt penningtvättsbrott fängelse i lägst sex månader och högst sex år.

Om brottet är att anse som ringa kallas det penningtvättsförseelse. Det innefattar också vissa fall då personen inte insåg, men hade anledning att anta, att pengarna kom från en brottslig gärning. Påföljden är böter eller fängelse i högst sex månader.

Källa: Ekobrottsmyndigheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!