Fuck off-kapital är en tro på kvinnors egen förmåga

Det handlar inte om att ha en förmögenhet på banken, skriver Frida Bratt i en replik.

Sverige 22 mars 2021 11:07
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

REPLIK

Klara van Blaricums och Clara Rydströms debattartikel ”Fuck off-kapital hjälper inte utsatta kvinnor” (UNT 19/3) är beklämmande läsning som blottlägger en avsaknad av tro på kvinnors egen kraft att forma sina liv. 

Debattörerna anser att ”högerfeministers” tal om så kallat fuck off-kapital innebär ett klassförakt. Jag vänder mig starkt mot detta. 

Som sparekonom på nätbanken Nordnet är jag en av dem som flitigast talat om vikten av ett eget sparande för alla, men särskilt för kvinnor eftersom de fortfarande oftare är den ekonomiskt svagare parten i en relation. 

Det handlar inte om att ha en ”förmögenhet på banken”. Utan om att, efter förmåga, sätta av en liten del varje månad för att bygga upp en egen trygghet. 

Ett eget sparande stärker självförtroendet och ger en känsla av frihet och förmåga att själv – utan stat eller någon annans inblandning – forma sitt liv och sin framtid. Det kan handla om att kunna starta eget, byta jobb eller lämna en relation utan att privatekonomin får sig en knäck. 

Sparande och börs är för alla, oavsett klass eller kön. Att som debattörerna indikera att denna värld inte är något för kvinnor – det är vad som osar förakt. Det är beklämmande.

Ett så kallat fuck off-kapital är inte, som debattörerna anser, en ”hustrumisshandelsförsäkring”. Kvinnojourer har en uppgift, det egna sparandet en annan. Det är fullt möjligt att anse att kvinnojourers arbete är extremt viktigt och behövs för utsatta kvinnor, samtidigt som man peppar fler kvinnor att ta hand om sina egna pengar för att slippa bli ekonomiskt beroende av någon annan. Man bör i denna diskussion kunna ha flera tankar – och flera olika typer av livssituationer – i huvudet samtidigt. 

Debattörerna skriver att ”det enda fuck off-kapital kvinnor behöver är staten”. Det är riktigt ledsam läsning och en syn på individens förmåga som jag, och säkerligen flera med mig, inte vill överföra till våra döttrar. I stället vill jag peppa min dotter att tro på sig själv, sin egen kraft och sin egen självständighet. Det är vad fuck off-kapital handlar om.

Frida Bratt, sparekonom, Nordnet

Ämnen du kan följa
Debatt: feminism
Debatt

Debatt: Staten är inte svaret på kvinnors ojämställdhet

Debatt

Debatt: Fuck off-kapital hjälper inte utsatta kvinnor

Läs mer!
Uppsala län

Reglerna som kan ge företagen miljonböter

Uppsala

Kriminell fick in 727 000 – Kronofogden reagerade inte

Östhammar

Orten tappar attraktionskraft när banken stänger

Heby

Handelsbanken stänger kontoret i Heby

Uppsala

90-årings bankkonto länsades av främling

Visa fler