FN:s barnkonvention blir svensk lag

1 januari blir barnkonventionen svensk lag. För Uppsala kommun innebär det ett ökat fokus på barns lika värde och rättigheter.

Från och med 1 januari ska barns rättigheter vara en del i kommunens arbete.

Från och med 1 januari ska barns rättigheter vara en del i kommunens arbete.

Foto: Jessica Gow/TT

Nyheter2019-12-29 09:00

– Barns rättigheter ska vara en integrerad del av Uppsala kommuns arbete och kräver ett aktivt arbete i hela kommunkoncernen. Uppsala kommun arbetar redan för barns rättigheter enligt FN:s barnkonvention, men att det nu blir en lag innebär en nystart, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande. 

I Uppsala kommuns styrdokument "Mål och budget 2019–2021" finns nio inriktningsmål som utgör kommunens vision. Flera av målen syftar till att stärka barns rätt till utbildning, likabehandling, god hälsa, delaktighet och fritidsverksamhet. Målen tar avstamp i barnkonventionen och FN:s 17 mål för hållbar utveckling.

Kommunstyrelsen och Uppsala kommunfullmäktige har också nyligen antagit ett program för Uppsala kommuns barn- och ungdomspolitik. 

– Programmet har utgångspunkt i Agenda 2030 och barnkonventionen. Det har skett genom dialoger med barn och unga, säger Erik Pelling.   

För att stärka arbetet med att förverkliga programmet har kommunstyrelsen antagit en särskild handlingsplan som konkretiserar vilka åtgärder som ska genomföras och vid vilken tidpunkt. Åtgärderna har tre prioriterade målområden för barns bästa. 

Gro Hansen är utvecklingsledare på kommunledningskontorets hållbarhetsavdelning där de bland annat jobbar med att erbjuda utbildningar inom den egna organisationen med anledning av att barnkonventionen blir svensk lag. 

– Utbildningssatsningar är ett område som kommunen arbetar med för att stärka hela organisationens kapacitet till barnrättsmedvetna beslut, säger hon. 

Kommunen har ingått ett partnerskap med den ideella föreningen Barnombudet i Uppsala län (BOiU), som arbetar för att alla barn och unga ska få kunskap om sina rättigheter.

– Genom detta partnerskap har utbildningar tagits fram för att öka kompetensen om barnkonventionen som lag och förmågan att omsätta kunskapen i praktiken, säger Gro Hansen. 

I dagsläget finns både grund- och påbyggnadsutbildningar för anställda i kommunens olika verksamheter. 

– Våra utbildningar och workshops kan handla till exempel handla om barnkonventionen, barns delaktighet och orosanmälningar, berättar Gro Hansen.

Barnkonventionen antogs 1989 av FN:s generalförsamling och godkändes av Sverige redan 1990. Regeringen har dock bedömt att barns rättigheter inte fått tillräckligt genomslag i beslutsprocesser och barnkonventionen blir svensk lag 1 januari 2020. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!