Vi backar bandet till förra veckan och regeringens förslag att förbjuda försäljning av alkohol på krogen efter klockan 22. Från och med fredag 20 november och till och med sista februari 2021 väntas det nu bli alkoholstopp mellan klockan 22 och 11 på restauranger och barer. Det formella beslutet är dock ännu inte taget och väntas först under torsdagen, eftersom det först krävs en ny förordning.
Max åtta personer – eller?
I måndags kom en ny kalldusch för kulturbranschen: åtta personer blir ny norm för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar från och med 24 november. Strax efter beskedet meddelade Uppsala stadsteater, UKK och Reginateatern att man ställer in all verksamhet fram till årsskiftet till följd av beslutet, och på nationell nivå gick exempelvis biografkedjan Filmstaden ut med ett liknande besked.
Men vad var egentligen beskedet från regeringen? Bara några timmar efter måndagens presskonferens blev det tydligt att det orsakat viss förvirring. I förslaget från regeringen, som nu är ute på remiss, finns nämligen fortfarande möjligheten till undantag för sittande publik kvar. Nu är det upp till länsstyrelsen att bestämma vilken gräns för sittande publik som ska gälla här, men än så länge gäller taket på 50 personer i Uppsala.
– Många uppfattade regeringens besked som max åtta personer punkt slut, men så är det alltså inte. I Uppsala har vi nu förlängt 50-personersgränsen fram till på måndag. Innan vi fattar ett nytt beslut vill jag samtala med smittskyddet samt andra länsstyrelser så vi gör ungefär samma bedömning, säger landshövdingen Göran Enander.
Vad tänker du om att så många lokala aktörer redan stängt?
– Jag kan förstå det utifrån den retorik som varit. Jag kan inte heller säga att aktörerna har gjort felaktiga ställningstaganden, eftersom det nu kommer vara väldigt restriktivt några veckor framöver.
Vad påverkas då av förslaget om åtta personer? Enligt Mikael Dambergs pressekreterare omfattas allt som hamnar under ordningslagen såsom demonstrationer och mässor, förutom det som berörs av publikundantaget som teaterföreställningar. Regeringens förhoppning är att det ska ha en "normerande effekt" även för privata sammanhang. I klartext: sluta festa.
Svenska kyrkan har exempelvis bestämt att högst åtta personer får närvara vid dop och vigslar efter den 24 november. Vad gäller begravningar har kyrkan ännu inte fattat något beslut, och även landshövdingen Göran Enander tycker att den frågan är svårare.
– Rent känslomässigt känns det viktigt att vi kan hantera begravningar på ett smidigare sätt. Jag ser gärna att man kan vara lite selektiv i beslutet kring publiktaket och tillåta fler personer vid viss verksamhet. Det bästa vore om regeringen fattar ett sådant beslut, men annars får vi försöka göra det på länsstyrelsenivå, säger han.
Som om inte de nationella råden vore nog förlängdes under gårdagen även de regionala råden för Uppsala län. Fortsatt uppmanas länsborna att undvika kollektivtrafiken samt undvika fysisk kontakt med andra än de som man bor med. Och det skulle egentligen räcka.
– Utifrån de sju allmänna råden man kan välja att utfärda mot den enskilde valde man i Uppsala det skarpaste: att bara träffa personer i sin egen familj. Har man bra följsamhet mot det rådet behövs inga andra råd, säger Anna Gillman, biträdande smittskyddsläkare i Uppsala.