Alice, som egentligen heter något annat, går i sjuan i en skola i Uppsala. I mars i år blev hon tillagd i en grupp på Snapchat av en kompis. Själv kände Alice bara några få i gruppen som bestod av omkring 30 personer från hela Sverige. Hon upptäckte snabbt att tonen i gruppen var riktigt elak.
– Folk var oschyssta och kallade varandra för typ horunge och väldigt grova ord. Det var inte skämtsamt, utan de sa taskiga grejer på riktigt. Jag sa ifrån, att det inte är okej att säga sånt till varandra, säger Alice.
Vad hände då?
– De blev arga och sa att jag skulle hålla käften. Men det gjorde jag inte. Mina kompisar stöttade mig utanför gruppen, men vågade inte stötta mig där.
En 19-årig kille i gruppen satte ihop ett collage med bilder på Alice och en naken kvinnokropp tillsammans med texten "Alice en hora och 07a från Uppsala", följt av hennes användarnamn på Snapchat, Tiktok och Instagram. Han spred bilden i Snapchatgruppen och skickade även den till så kallade exposekonton, det vill säga konton som sprider bilder och filmer till ett stort antal användare.
– Direkt började jag få vänförfrågningar från personer jag inte kände. Jag blev väldigt stressad och arg, men visste att det är olagligt att sprida fejkade nakenbilder så jag ringde polisen. Jag vet ju att man ska ringa polisen när nåt händer, för de kan stå vid ens sida, säger Alice.
Alice fick först prata med en polis som tog hennes anmälan, och kallades efter några veckor till Barnahus för förhör. Barnahus är ett samarbete mellan bland annat polis och socialtjänst där barn och ungdomar som utsatts för brott förhörs av erfarna barnutredare.
– De var snälla där, man kände sig lugn och trygg, säger Alice.
Alices föräldrar fick veta vad som hänt i samband med att hon ringde polisen. Alices pappa säger att han är stolt över hennes agerande.
– Det känns jättefint att hon vill stå upp för vad som är rätt och att hon satte stopp så fort hon blev utsatt. Som förälder blir man såklart väldigt upprörd över att ens barn råkat ut för nåt sånt här, säger han.
Han öser också beröm över Barnahus.
– De var väldigt bra med barn och lyckades göra det hela mycket mindre skrämmande. Jag tror att det kan vara bra för andra föräldrar att veta, om de tvekar kring en polisanmälan.
Polisutredningen pågår och Alice har fått ett målsägandebiträde utsett. Brottsmisstanken mot 19-åringen är olaga integritetsintrång.
Alice har ändrat namn på Tiktok och bytt Snapchatkonto, till ett där hon bara är vän med personer hon redan känner. Många använder Snapchat för att få nya vänner, och många samlar på följare. Men att lära känna nya människor via sociala medier är Alice inte så sugen på längre.
– Dessutom finns ju fejkkonton, så man vet inte vem man egentligen lär känna. Det är tryggare att veta vilka alla är.
Alice tänker ibland på den fejkade nakenbilden.
– Jag brukar undra om det är jättemånga som kollar på bilden och tror att det är jag. Det känns jobbigt.
Men hon ångrar sig inte, utan säger att hon skulle gjort samma sak igen.
– Det är viktigt att säga ifrån. Och jag hoppas att de får veta att jag har polisanmält att bilden spreds, att det har blivit en stor grej, för då kanske de inte gör så nån fler gång.
Enligt Alice finns det en rädsla bland ungdomar – särskilt bland tjejer – för att det ska spridas bilder på dem, antingen riktiga eller fejk. Hon känner till några gånger när det har spridits foton, men då den utsatta tjejen inte vågat berätta för en vuxen.
Alice berättar också att det ofta blir bråk på sociala medier. Klasskompisar och andra som känner varandra kan vara både elaka och hotfulla i privata chattgrupper.
– Man kan vara jättetaskig mot någon i klassen men sedan när man kommer till skolan är man bara tysta och undviker varann. Folk kan säga vad som helst på sociala medier, sånt de aldrig vågar säga IRL.
Som vadå?
– De kan typ hota en. Säga att om du inte gör det här kommer jag att slå ner dig. Sånt kommer både från folk man känner och inte känner.
Pratar de vuxna i skolan något om hur man ska bete sig i sociala medier?
– Nej, inte på min skola. Men jag tycker man borde göra det.
Vad ska man göra som förälder tycker du?
– Det är så många föräldrar som inte förstår. Men i framtiden kommer det nog att vara lite lättare, för de föräldrarna kommer själva att ha varit med om det här.