En långtradare med Kriminalvårdens logga rullade under måndagsmorgonen in på Vaksala torg och väckte uppmärksamhet. Intresset för svensk kriminalvård är stort, och under den turné som nu pågår ges chansen att ställa frågor och sätta sig i en fullskalig cell från kriminalvårdsanstalten Kumla.
– Det finns en väldigt stor nyfikenhet på kriminalvården bland allmänheten, så vi är här för att visa hur det ser ut i en cell. Men vi kan också rekrytera och visa hur vi arbetar med de intagna, och man kan ställa frågor hur det fungerar, säger Helena Wijkmark, som är kriminalvårdare på häktet i Uppsala.
Långtradaren har tidigare varit på turnéer men stoppades av pandemin. Nu är den ute igen och besöker ett antal städer över hela landet, dock med begränsat antal personer inne samtidigt samt separat in- och utgång.
Cellen som Uppsalaborna kunde ta del av på torget är nästan identisk med häktescellerna i stan. I Uppsala är cellerna cirka nio kvadratmeter inkluderat toalett, jämfört med visningscellen från Kumla som är ungefär sju kvadratmeter utan toalett.
Är det fullt på Uppsalas häkten?
– Det är fortfarande mycket intagna i Sverige, jag kan inte svara på exakt hur det ser ut. På häktet i Uppsala har vi 50 platser och vissa är dubbelbelagda med våningssäng. Det är inte jättevanligt att dela cell, men det finns några rum som har möjligheten, säger Helena Wijkmark.
Man får inte ta med många personliga saker till en häktescell. Foton och privata kläder är okej, men det görs alltid en individuell bedömning.
– Man kan även få ta med egna skor om man har problem med fötterna. Vi har det mesta som de intagna får av oss. Möjligtvis kan man få ta med sig en skäggtrimmer, men sådana får de inte ha på rummet utan i en duschlåda som vi kallar det, som finns utanför rummet, säger Helena Wijkmark.
En hel del nyfikna Uppsalabor tog chansen att inspektera cellen och ställa frågor till kriminalvårdens personal, som var tydliga med att man inte bara låser in de kriminella utan även jobbar hårt med förändring så att varje människa ska kunna komma tillbaka till samhället utan att begå nya brott.
Råder det personalbrist inom yrket?
– Nej, det gör det inte. Eller, det är väl egentligen alltid personalbrist på grund av att det alltid är så fullt. Vi har så många intagna och behöver ofta timvikarier, säger Helena Wijkmark.