"Det är svårt att förutse konsekvenserna"

Länsstyrelsen sköter samverkan mellan många av samhällets aktörer i samband med kris. Sedan i förra veckan är de i stabsläge, men de ökade beredskapen redan i januari.

Jan Stangebye, försvarsdirektör på länsstyrelsen i Uppsala län.

Jan Stangebye, försvarsdirektör på länsstyrelsen i Uppsala län.

Foto: Länsstyrelsen Uppsala län

Nyheter2020-03-18 08:00

Länsstyrelsens roll i en samhällskris som denna är att samordna det regionala arbetet – före, under och efter en samhällsstörning.

– En viktig del i vårt arbete är att hålla en översiktsbild. Att hålla ihop säcken, säger Jan Stangebye är försvarsdirektör på länsstyrelsen i Uppsala. I dessa dagar sitter han i ständiga möten med aktörer på alla samhällsnivåer.

– Vi samlar in lägesbilder från alla kommuner i länet och för dem vidare nationellt.

Det finns en rad samhällsfunktioner som är särskilt känsliga för att ett stort antal medarbetare blir sjuka samtidigt. 

– Jag vill inte specificera vilka de är av säkerhetsskäl, men det stämmer att vissa delar av arbetsplatser är extra sårbara.

Det kan handla om människor som arbetar med skola, elförsörjning, försvar, polis, sjukvård eller annan blåljusverksamhet. Då är länsstyrelsernas roll att samordna och stödja länets aktörer och inrikta åtgärder och resurser så att konsekvenserna för samhället blir så små som möjligt. 

– Till exempel kan mindre drabbade regioner samarbeta och hjälpa hårdare drabbade områden med personal eller material, förklarar Jan Stangebye och fortsätter.

– Det är en enorm samordningskarusell som har dragit igång. Utmaningen är att hela samhället påverkas. Ekonomi, sjukvård etcetera. Och det är svårt att analysera möjliga händelseutfall den här gången, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!