De fångade ligan som gav sig på de svagaste

På måndag faller domen mot sex män som åtalats för miljonbedrägerier mot kvinnor mellan 90 och 100 år. Ett ovanligt mönster på en jacka blev avgörande i Uppsalapolisens jakt på ligan.

Timo Gustafsson, t v, och Conny Kjellberg vid Uppsalapolisen arbetade intensivt för att stoppa gärningsmännen. 
Övriga bilder är från förundersökningen. I sms:et skryter 29-åringen om att han tjänar upp till 150 000 kronor per dag.

Timo Gustafsson, t v, och Conny Kjellberg vid Uppsalapolisen arbetade intensivt för att stoppa gärningsmännen. Övriga bilder är från förundersökningen. I sms:et skryter 29-åringen om att han tjänar upp till 150 000 kronor per dag.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Nyheter2020-03-21 07:00

Under maj 2019 började det strömma in anmälningar till Uppsalapolisen från äldre personer som blivit lurade på pengar. 

Bland offren fanns en 95-årig kvinna i Uppsala och ett par i 80-årsåldern i en ort nära Uppsala. I vart och ett av de båda fallen hade bedragarna kommit över 14 000 kronor.

Brottsoffren fanns även i Enköping, Sala, Västerås och Örebro. De utgjordes nästan uteslutande av kvinnor i 90-årsåldern och den äldsta var 99 år. Sammanlagt hade de blivit av med 276 000 kronor.

Deras berättelser var i stort sett identiska. Kvinnorna hade blivit uppringda av en man som presenterade sig som bankanställd. 

"Banktjänstemannen" sa att den uppringda personen blivit utsatt för ett bedrägeri men hjälp var på väg. Strax därefter ringde det på hemma hos brottsoffret. 

Utanför dörren stod en vältalig och proper man som erbjöd sig att lösa problemet. Besökaren behövde dock bankkortet och koden. Kort efter att personen lämnat bostaden gjordes uttag med bankkortet vid någon bankomat i närheten. Uttagen uppgick ofta till maxbeloppet på 15 000 kronor.  

Inom loppet av någon månad kom det in 20 bedrägerianmälningar. De hamnade vid en enhet inom Uppsalapolisen kallad brottssamordningen. 

Enheten analyserar seriebrott och söker gemensamma mönster. Syftet är att koppla samman anmälningar och på så sätt spåra personer som ligger bakom hela brottsserier. 

– Bankbedrägerier mot äldre utförs ofta enbart via telefon. Att gärningsmännen åker hem till dem är mer ovanligt. Därför misstänkte vi att det kunde vara samma personer som låg bakom alla de här bedrägerierna, säger Timo Gustafsson, analytiker vid brottssamordningen.

Poliserna vid enheten fick signalement på personen som varit hemma hos kvinnorna men vem det var hade de ingen aning om.  

Utredarna började med att granska vilka telefonnummer som använts för att ringa till de utsatta kvinnorna. Man hittade några nummer som återkom i flera fall och som misstänktes tillhöra bedragarna. Problemet var att numren gick till kontantkortstelefoner som inte gick att spåra. 

Telefonnumren för de inkommande samtalen till brottsoffren kördes även genom en särskild databas hos polisen. I databasen finns nummer som polisen registrerat, till exempel när någon drabbats av eller misstänkts för brott. 

Polisens databas signalerade träff för ett nummer som snabbt blev intressant. Det gick till en 29-årig före detta Uppsalabo som var dömd för flera brott. Bland annat hade han figurerat i en härva med omfattande cykelstölder i Uppsala 2015.

Telefonnumret som kunde kopplas till 29-åringen hade vid ett tillfälle använts för att ringa en kvinna i bedrägerihärvan. Det här enda telefonsamtalet skulle visa sig vara ett förödande misstag från mannens sida. 

Poliserna hade nu en misstänkt, men behövde givetvis mer bevisning. Att mannens telefon hade använts för att ringa någon vid en viss tidpunkt skulle inte räcka långt vid en domstolsprövning.

Utredarna kunde konstatera att de hade att göra med minst två gärningsmän. Telefonspårningar hade nämligen visat att den som ringt till kvinnorna befunnit sig på en annan plats än den som kort därefter besökte dem i hemmet.  

Våren 2019 övergick i sommar och utredarna fortsatte att hämta in mängder av uppgifter. Det handlade om allt från fingeravtryck hemma hos kvinnorna till övervakningsbilder från bankomater. 

Conny Kjellberg vid brottssamordningen beskriver arbetet som krävande.

– Det var ett mastodontjobb. Men eftersom det var en så utsatt grupp som drabbats kände vi oss extra engagerade. Vi ville absolut få stopp på dem som låg bakom det här så att inte ännu fler äldre skulle bli av med sina besparingar.

Ett viktigt spår var givetvis 29-åringen. För att söka efter nya ledtrådar grävde Conny Kjellberg fram all dokumentation om honom som fanns i polisens arkiv. Mannen hade dömts ett 30-tal gånger så det fanns en uppsjö av material.

Det var en granskning som skulle ge utdelning. 

När Conny Kjellberg gick igenom gamla ärenden där 29-åringen figurerat föll blicken på ett foto som fick honom att haja till. Fotot föreställde 29-åringen när han stod uppställd bredvid en polisbil. Det hade tagits ett par månader tidigare, i samband med att polisen stoppat honom för en rutinkontroll.  

Det som fick Conny Kjellberg att reagera var utseendet på den jacka som 29-åringen hade på sig. Eller rättare sagt ett speciellt mönster som skymtade på jackans ärmar.

– Jag drog mig till minnes att jag hade sett precis samma mönster tidigare, på ett annat fotografi, berättar Conny Kjellberg.      

Han bläddrade fram bilderna i den pågående bedrägeriutredningen. På fotot från en övervakningskamera vid en bankomat syntes en jacka med samma mönster. 

Bankomatbilden med jackan hade tagits när en person länsade kontot för en av de lurade kvinnorna. Den som tog ut pengarna dolde ansiktet så det gick inte att se vem det var. Men det var tveklöst samma typ av jacka med det speciella mönstret som 29-åringen haft på sig när han blivit fotograferad av polisen två månader tidigare.

Conny Kjellberg insåg direkt att poliserna stod inför ett genombrott.

– Jag blev jätteglad och sprang in till de andra utredarna och berättade vad jag hittat. Vi kände att nu var vi på rätt väg.

Bildfyndet fick utredningsläget att hetta till ordentligt. Poliserna berättar att de levde med ärendet dag och natt.

– Vi hade ärendet i tankarna hela tiden, även när vi inte var på jobbet. Det gick inte att stänga av. Flera gånger ringde jag kollegorna på fritiden när någon ny infallsvinkel dök upp, berättar Conny Kjellberg. 

Polisen började spana på 29-åringen och kunde konstatera att han besökte ett casino i Stockholm där han gjorde av med pengar. Det fanns nu starka misstankar mot honom, men en delikat fråga var när han skulle gripas. 

Å ena sidan ville poliserna samla in så mycket bevisning mot honom som möjligt och se om han till exempel träffade medgärningsmän. Å andra sidan riskerade allt fler äldre att drabbas ju längre tid 29-åringen var på fri fot.

Att stoppa brottsligheten bedömdes väga tyngst och mannen greps efter en kortare spaning. 29-åringen togs in för förhör, men ställde sig oförstående till misstankarna. 

I det här skedet kom återigen fotografier att få en avgörande betydelse i utredningen. 29-åringen förhördes om var han befunnit sig den senaste tiden. En av platserna var Resecentrum i Uppsala.

Poliserna hämtade in övervakningsbilder från Resecentrum och kunde då konstatera att 29-åringen varit där tillsammans med en person.  

Kläderna som personen hade på sig vid Resecentrum överensstämde med klädseln för en person som syntes på bild då bedrägeripengar plockats ut vid ett bankomatuttag. Vid bankomatuttaget var den okända personen maskerad men hans ansikte gick att se på fotografierna från Resecentrum. 

Det handlade om en 23-åring som var känd av polisen sedan tidigare. 

Nya bevis mot 29-åringen hittades när hans mobiltelefon undersöktes. Där fanns en sms-konversation som tydde på att han försökt värva medhjälpare. 

29-åringen skrev i sina sms att hans dagsförtjänst var "20-50 lax", (20 000 – 50 000 kronor).

"En bra dag ger 100-150 lax. Mitt rekord är 180 lax på en dag", skröt mannen. "Så tro mig detta är en riktig guldgruva".

Där framgick även att han behövde tabletter, "För jag måste vara lugn när jag gör det här, känslokall liksom".

29-åringen dömdes till fängelse i två år och tre månader för grova bedrägerier. Hans 23-årige medhjälpare fick skyddstillsyn.  

Conny Kjellberg säger att det här är en utredning som han inte kommer att glömma i första taget.  

– Gärningsmännen gav sig på värnlösa personer som behandlades helt hänsynslöst. Det kändes grymt skönt att få fast dem.

Men historien var inte slut här. Sommaren 2019, när de båda bedragarna blivit frihetsberövade, hade poliserna på brottsamordningen i Uppsala kontakt med kollegor runt om i landet. 

Bedrägeriutredare på olika håll i Sverige rapporterade att det kommit in mängder av anmälningar om bedrägerier mot äldre.

– I fem av landets sju polisregioner hade det skett brott riktade mot äldre kvinnor där tillvägagångssättet varit nästan identiskt som i våra ärenden, uppger Timo Gustafsson.

Det skulle snart framkomma att dessa bedragare, som opererade rikstäckande, hade direkta kopplingar till utredningen i Uppsala. 

Även i den här brottsvågen drabbades nästan uteslutande kvinnor mellan 90 och 100 år. Brottsligheten pågick för fullt under sommaren 2019 och hundratals äldre på olika platser i Sverige blev uppringda av bedragarna.    

De här gärningsmännen var om möjligt ännu mer hänsynslösa. De nöjde sig inte bara med att plundra de äldres bankkonton. Vid hembesöken plockade de dessutom av sina offer kontanter, smycken och klockor.

En av de drabbade var en 100-årig dam i Mellansverige som vi kan kalla Birgitta. 

– En kväll ringde någon från Handelsbankens säkerhetsavdelning. Han sa att det försvunnit pengar från mina aktiefonder, berättar Birgitta för UNT.

Kort därpå ringde det på dörren.

– Där stod en kille som såg trevlig ut och sa att han kunde hjälpa mig om han fick se mitt bankkort. Jag tänkte att det här är något lurt men visade i alla fall kortet. 

Birgitta säger att mannen på något vis förmådde henne att uppge koden till sitt bankkort. 

– Efter det pratade han i sin telefon en stund. Sen sa han att min son var på väg och just höll på att parkera bilen nere på gatan. 

– Jag gick fram till fönstret för att se efter och när jag vände mig om var han försvunnen. Eftersom jag går med rullator kunde jag inte följa efter.

Birgitta ringde polisen direkt men det var försent, 10 000 kronor hade redan försvunnit från hennes konto.    

Uppsalaadvokaten Ida Kornhall var målsägandebiträde åt de utsatta personerna. 

– De flesta drabbades hårt. Anhöriga har berättat att tillståndet försämrats hos några som haft tendenser till demens, säger Ida Kornhall.

Skadorna var inte bara psykiska. Ida Kornhall berättar hur en av bedragarna gömde telefonen hemma hos en 94-årig kvinna så att hon inte skulle kunna ringa.

– För att skaffa hjälp var hon tvungen att lämna lägenheten. Hon ramlade då så illa att hon behövde vård i en månad, säger Ida Kornhall.

Hänsynslösheten var gränslös. Flera kvinnor förmåddes att ta av sig vigselringarna och överlämna dem till bedragarna.

– Gärningsmännen sa att de behövde fotografera kvinnornas tillgångar. Med liknande argument fick de en 93-årig kvinna att lämna över 87 000 kronor i kontanter. Därmed förlorade hon alla sina besparingar, berättar Ida Kornhall.

Det fanns ett samband mellan ärendena som utretts av Uppsalapolisen och de nya fallen runt om i landet. Samma telefonnummer hade nämligen använts i båda utredningarna när brottsoffer blivit uppringda.

– Flera uppgifter tydde på att de båda som dömts av Uppsala tingsrätt ingick i en större brottsgruppering och att den verkliga huvudmannen satt högre upp i hierarkin, berättar Conny Kjellberg. 

De nya anmälningarna togs över av bedrägeriutredare i Västerås. En av dem var Björn Sidenhjärta.

– Vi fick en jättebra ingång i ärendet genom att en av målsägarna skrev upp bilnumret på den person som varit på besök och påstått sig komma från banken, berättar Björn Sidenhjärta vid Västeråspolisen. 

Passfotot på bilägaren kunde matchas mot ansiktet på en person som gjort bankomatuttag. Genom bland annat spaning och telefonavlyssning gick det att ringa in ett antal misstänkta. Som huvudaktör identifierades en 31-årig stockholmare.

Spanarna såg bland annat hur en av de misstänkta åkte direkt till en bankomat efter att ha varit hemma hos en kvinna i Örebro. Hon hade då fråntagits bankkort, kontanter och smycken. 

Den 3 september 2019 gjorde polisen tillslag och gick bland annat in i en lägenhet i Västerås. Där inne satt den misstänkte 31-årige huvudmannen. 

– Han hade just avslutat ett samtal med en person i Upplands Väsby som då blivit av med 20 000 kronor, berättar Björn Sidenhjärta. 

I Västeråslägenheten hittades simkort till telefoner som gjorde att bedrägeribrotten i den härvan kunde kopplas samman med utredningarna i Uppsala. Ligan hade även varit inblandad i en bedrägeriserie i Skara med ett 30-tal brottsoffer.  

I december 2019 åtalades sex män för sin inblandning i bedrägerierna som styrts från Västerås. Enligt åtalet har 59 äldre personer lurats på 1 428 000 kronor. 39 av dem har anmält att de förlorat smycken och klockor.    

En av de som vittnade under rättegången är 100-åriga Birgitta i Mellansverige som blev av med 10 000 kronor. 

– Jag fyllde 100 år veckan efter brottet. Det jag råkat ut för var som en röra i huvudet på mig. Jag ville bara glömma vad jag varit med om och berättade inte om det ens för mina närmaste. 

Birgitta säger att hon skäms över att ha blivit lurad. 

– Samtidigt är jag mycket tacksam mot poliserna. Att poliserna fick tag på de som gjorde det här känns lite som en upprättelse. 

Domen mot de sex åtalade männen väntas falla på måndag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!