Svar till insändare av Andreas Lerbrink och Beatrice Onn 21/11
Med anledning av Andreas Lerbrink och Beatrice Onns insändare i förra veckan vill vi på Akademiförvaltningen med denna replik ge vår syn på situationen.
Jag förstår att många är upprörda över det här beslutet. Det visar ju hur viktig skogen är för människor. Men det finns flera skäl till att vi vill föryngringsavverka i just det här området. Det är viktigt att känna till att avverkningen i sig är 5,5-6 hektar och utgör endast 0,3 procent av naturreservatets totala yta och vare sig är stor, olaglig eller kan klassas som miljöförstöring.
Det främsta skälet till beslutet är som ofta inom skogsbruk att skogen är mogen. Det betyder att tillväxten kulminerat, träden har börjat bli nedsatta i vitalitet och i det här området ser vi gamla och pågående granbarkborreskador. Skogen har varit i vår ägo och brukats sedan 1600-talet. Den är till stor del granplanterad nedlagd fd åkermark. En grandominerad monokultur. Målet är att inom några år ha en ny växande plantskog med tall, gran och ännu mer lövträd.
Ursprungligen bildades naturreservatet Hågadalen-Nåsten, 1998, till förmån för främst friluftsliv. Till grund låg en avsättning om 100 hektar som Akademiförvaltningen gjorde till förmån för naturvården i Uppsala kommun. Ett stort men väl avgränsat område som då innehöll hög biologisk mångfald. Vid reservatsbeslutet framgick det att stora delar även fortsättningsvis fick nyttjas genom jord- och skogsbruk. Senare har Akademiförvaltningen avsatt ytterligare 100 hektar skogsmark till andra ändamål än skogsbruk. På resterande del om 400 hektar bedriver vi nu en väl anpassad skogsskötsel och följer de reservatföreskrifter som finns, i nära samarbete med Skogsstyrelsen och Uppsala kommun.
Skogsbruk är oerhört viktigt för oss och för hela Sverige. Det är den växande, yngre skogen som binder mest koldioxid ur atmosfären. Skogen är vår framtid och det är vår uppgift som förvaltare att säkerställa att vi har fortsatt bra tillväxt av skog, även framåt. Skogen är ju till för alla människor, både nuvarande och kommande generationer. Det är kanske till och med viktigare nu än någonsin med anledning av den klimatomställning som vi står inför.
Avslutningsvis vill jag lyfta fram att marknadsvärdet på vår skog inom reservatet är beräknat till ungefär 65 miljoner kronor och intäkterna syftar till att stärka forskning och utbildning vid Uppsala universitet.
Därför vill vi avverka i Hågadalen-Nåsten
Vi bedriver en väl anpassad skogsskötsel och följer de reservatföreskrifter som finns, skriver Anders Söderström
Målet är att inom några år ha en ny växande plantskog med tall, gran och ännu mer lövträd, skriver Anders Söderström
Foto: SOFIA NAHRINGBAUER
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.