Därför är hon optimist trots nödläget för mänskligheten

Vi måste orka vara optimister för att klara klimatutmaningen. Det säger Christiana Figueres som ledde världen till Parisavtalet 2015. I dag deltar hon i Dag Hammarskjölds minnesdag i Uppsala.

Christiana Figueres, Parisavatlets chefsarkitekt, ser att vad hon kallar den finansiella sektorn just nu tar stora steg framåt mot minskade utsläpp. Även när det gäller energi och transporter händer mycket. Ändå går det för långsamt, säger hon.

Christiana Figueres, Parisavatlets chefsarkitekt, ser att vad hon kallar den finansiella sektorn just nu tar stora steg framåt mot minskade utsläpp. Även när det gäller energi och transporter händer mycket. Ändå går det för långsamt, säger hon.

Foto: Junge, Heiko

Uppsala2021-09-17 05:00

Fokus Klimatet

Världens mål är att hålla den globala uppvärmningen väl under två grader och sträva mot 1,5 graders ökning. Det slogs fast i Parisavtalet 2015, underskrivet av 194 länder och ett resultat av fyra års arbete. 

FN:s ledare för hela processen och chefsarkitekten bakom avtalet var juristen Christiana Figueres från Costa Rica. 

undefined
När Parisavtalet slöts 2015 var Christiana Figueres mitt i händelsernas centrum, här med bland andra Frankrikes president Hollande och FN:s generealsekreterare Ban Ki Moon till vänster som sig. I dag talar hon under Dag Hammarskölds minnesdag.

I dag, fredag, under Dag Hammarskjölds minnesdag i Uppsala ger hon en öppen, digital föreläsning på temat "Ledarskap i ett avgörande decennium". För det är bråttom att ta de rätta besluten. All tvekan som kan ha funnits måste ha svepts bort av den senaste krisrapporten från forskarna i FN:s klimatpanel IPCC, menar hon

– Rapporten är väldigt, väldigt tydlig: det råder nödläge för mänskligheten. Om man inte förstår att det är bråttom nu, då vill man inte förstå. Ingen kan säga nu att vi inte vet, säger Christiana Figueres till UNT.

En kvinna som haft stor påverkan på klimatdebatten är svenska Greta Thunberg. Vad tänker du om hennes engagemang? 

– Jag är väldigt tacksam för alla barn som håller oss vuxna ansvariga för det här. De kan inte lösa det och när de själva har makten är det för sent. 

Minnesdag i dag

Idag den 17 september högtidlighålls minnet av Dag Hammarskjöld med kransnedläggning vid hans grav i Uppsala och med föreläsningar. Talare är Amnesty internationals generalsekreterare Agnès Callamar som är på plats i Universitetshusets aula, samt Christiana Figueres, Parisavtalets chefsarkitekt, som föreläser digitalt. Evenemanget kan följas av alla på länk via Uppsala universitets hemsida.

I år är det 60 år sedan Dag Hammarskjöld dog.

Arrangör är Uppsala universitet och Dag Hammarskjöld-fonden. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!