Rättsmedicinalverket i Uppsala gör bland annat rättsmedicinska obduktioner för att hjälpa polisen i utredningar av dödsfall som inte bedöms som naturliga, exempelvis när polisen misstänker mord. I den video som lagts upp på myndighetens intranät, och som nu spridits till Youtube, gör medarbetare i Uppsala den så kallade ”Jerusalema Dance Challenge”, ett fenomen som fått stor spridning på sociala medier.
Filmen från Rättsmedicinalverket är bland annat inspelad framför de kylar där avlidna läggs i väntan på rättsmedicinsk obduktion. Tommie Olofsson, rättsläkare och tidigare avdelningschef på myndigheten, fick Youtube-länken skickad till sig på mejl och reagerade starkt på innehållet.
– Jag tycker att det här är oerhört smaklöst. Det finns flera lagar som reglerar hur man ska förhålla sig till avlidna, och samtliga säger att det ska fullgöras med respekt. Dessutom ska de efterlevande lämnas både hänsyn och omtanke. Jag tycker att filmen rimmar illa med detta, säger han.
Men Johan Rahm, myndighetens kommunikationschef, säger att filmen måste förstås i sitt sammanhang.
– Det här är en intern presentationsfilm där våra medarbetare visar upp sin verksamhet för kollegor på andra håll i landet. Man pratar lite om sin forskning och sitt labb och gör samtidigt den här Jerusalema-dansen. Jag har lite svårt att förstå problemet med det, säger han.
Johan Rahm menar att filmen är likvärdig med de videor som andra myndigheter gjort till samma låt, exempelvis poliser och sjukvårdspersonal.
– Det är inte så att man dansar för de avlidna. Det finns avlidna i vår verksamhet, på samma sätt som det säkert finns väldigt svårt sjuka i rummen bakom när sjukvårdsanställda gör den här dansen. Det finns ingenting som helst hånfullt i det här, utan det är ett sätt att visa upp vår verksamhet för kollegor i myndigheten med glimten i ögat.
Men att medarbetare dansar framför kylar där avlidna förvaras, kan det inte finnas anhöriga som reagerar illa på det?
– Man måste som sagt se det här i sin kontext. Jerusalema är en dans som massa organisationer utfört. Själva syftet och budskapet med fenomenet är att sprida hopp och tro på framtiden under ett svårt år. Det finns inget som gör att vi gör vårt uppdrag mindre seriöst eller hanterar de avlidna med mindre värdighet.
Vad tänker du om att videon spridits utanför intranätet?
– Det är ingen fara, vi har inget att dölja. Det jag tycker är sorgligt är att filmen har lagts upp i ett försök att misstro avsikten med den. Det finns inget ont uppsåt, den är bara gjord för att bygga sammanhållning och gemenskap på myndigheten, säger kommunikationschefen Johan Rahm.
Tommie Olofsson tycker dock inte att den här typen av film borde ha gjorts alls i Rättsmedicinalverkets lokaler, inte ens för internt bruk.
– Jag skulle inte ha tillåtit att man gjorde sånt här i lokalerna, oavsett syfte. Jag blir beklämd av att se den här filmen.
Myndigheten själv menar att den är gjord för att skapa sammanhållning mellan de anställda. Har inte de också rätt att göra en sån här film?
– När jag var avdelningschef var jag väldigt angelägen om att medarbetarna skulle ha en bra arbetsmiljö och ett respektfullt förhållningssätt. Man kan ha roligt och trevligt på andra arenor, exempelvis i personalrummet, säger Tommie Olofsson.
På grund av upphovsrättsanspråk från Rättsmedicinalverket är videon inte längre tillgänglig på Youtube.
Efter UNT:s publicering har Youtube-videon plockats ner, av upphovsrättsliga skäl.