Björn Olsen är professor i infektionssjukdomar och överläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala. När vi besöker honom i hans hem på Djurgården i Stockholm möter han upp med ett glatt leende på läpparna. Vi sitter ute på gräsmattan mellan de nybyggda husen, ett sätt att mötas, numera det nya normala för att minska smittspridningen.
– Det ska bli väldigt roligt att vara sommarvärd igen. Förra gången, 2006, pratade jag om ungefär samma saker som jag kommer prata om nu. Och det var ju pandemier förstås. Det var direkt efter fågelinfluensan, så jag kanske inte blev helt förvånad över att jag blev tillfrågad nu, säger Björn Olsen med ett skratt.
Hur kommer du att lägga upp programmet?
– Jag kommer att prata om covid-19 och den svenska strategin, som jag tycker har brister. Jag kommer också att ta upp hur det är att gå från att vara expert till att bli kritiker, hur snabbt det kan vända.
Björn Olsen blev i våras flitigt anlitad som expert i media, på grund av pandemin. I början av april skrev han en debattartikel i DN, tillsammans med 21 andra forskare. De riktade tuff kritik mot Sveriges sätt att hantera pandemin. Och domen blev hård. "De 22 forskarna", som de kom att kallas i debatten, blev kritiserade för att ha angivit fel dödssiffra. Trots det hävdar Björn Olsen att de hade rätt i sin huvudpoäng, att Sverige inte haft tillräckligt restriktiva restriktioner och smittspårning.
Själv hävdar han nu att det finns ett starkt flockbeteende hos allmänheten i Sverige. Då blir det "en synd" att komma med andra uppfattningar än de gängse, menar han.
– Jag brukar säga som den före detta talespersonen för Liberalerna, Mauricio Rojas, sa: ”I Sverige är det en dödssynd att vara före sin tid”.
I förra veckan var det dags igen. I en debattartikel i den amerikanska tidningen USA Today varnade Björn Olsen med flera forskar- och läkarkollegor andra länder från att följa Sveriges exempel.
Att han riktat så mycket kritik mot Folkhälsomyndigheten beror enligt Olsen själv på att han redan i januari gjorde en annan bedömning av pandemins farlighet än den som myndigheten stod för.
– Jag sa: "Ja, det kan utvecklas till en pandemi om inte Kina kan stänga in den här draken”. Folkhälsomyndigheten gick ut med mantrat ”det här blir ingen pandemi, det här kommer inte spridas i Sverige utan vi kommer få några enstaka fall”. Men sedan visade det sig att vi inte bara fick några enstaka fall i Sverige, utan många fall, och då blev det kritiskt.
Olsen hävdar bestämt att Sverige har misslyckats med att isolera och kontrollera smittan.
Ur din synvinkel sett, skäms du nu över att vara svensk?
– Nej, jag skäms inte över att vara svensk, men jag skäms över beslutsfattarna. Framför allt tycker jag att vi under lång tid nervärderat sjukvården. Vi har trott att inget ont kan hända oss, vilket har gjort att vi har fått ganska dramatiska skillnader mellan Sverige och andra länder.
Olsen gestikulerar när han engagerat berättar om det som han anser är Sveriges grundproblem.
– Under en pandemi är det viktigt att man är snabbfotad. Alla beslut behöver inte vara helt hundra procent korrekta, men det viktiga är att vi är snabba för om vi förlorar tid så fortsätter viruset sprida sig. I Sverige söker vi hela tiden efter perfektion och på så sätt fryser vi fast när det kommer till beslut.
Vad ska vi som enskilda individer kräva nu?
– Att man bygger upp en beredskap för sådana här saker. Det handlar om testberedskap, utrustning, munskydd och om att ha ett antal respiratorer. Självklart kan vi inte ha en sjukvård som hela tiden är dimensionerad för en pandemi, men vi kan ha det i vänteläge. Vi kan lägga ner det i källaren och hänga upp nyckeln någonstans där vi lätt hittar den.
Sommarpratet kommer att bestå av tre delar som vävs in i varandra. Det kommer inte bara handla om pandemin utan också om en av Björn Olsens stora passioner.
– Fåglar är mitt stora livsintresse, så det kommer självklart att vara med. Förutom corona kommer jag också att ta upp hur jävla dåliga vi läkare är på att ställa egna diagnoser på oss själva, efter en sjukdom jag själv hade som höll på att ta livet av mig.
Björn Olsens sommarprat sänds i P1 den 28 juli klockan 13.