"Att ha egna höns är meditativt"

Alltfler väljer att skaffa höns. Familjen Krygegård gjorde slag i saken för två år sedan. "Det har blivit bättre än vi tänkt."

Hedemoratuppen Lennart spatserar inne i hönshuset. "Jag har fastnat för Hedemorahöns som är en tålig lantras", säger Madelen Krygegård.

Hedemoratuppen Lennart spatserar inne i hönshuset. "Jag har fastnat för Hedemorahöns som är en tålig lantras", säger Madelen Krygegård.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Nyheter2020-04-09 20:00

Madelen och Henrik Krygegård visar in i vardagsrummet i villan på landet utanför Örsundsbro. Där står en stor låda med nykläckta kycklingar i gult, brunt och vitt.

– De flesta kläcktes i natt, berättar Madelen och tar upp några i handen. 

För två år sedan bestämde sig paret för att skaffa egna höns.

– När man är en familj med åtta barn och två vuxna som vi är, går det åt mycket ägg om man ska laga exempelvis pannkaka. Så vi bestämde oss för att skaffa höns och började lite smått med fem stycken, berättar Madelen.

Men familjen såg snabbt att fem höns inte räckte till en storfamilj. 

– Nu har vi 45 höns och får 20-25 ägg om dagen, berättar Henrik.

Henrik och Madelen har provat sig fram och köpt en höna av varje ras för att se hur de trivs med dem. Ute i hönshuset har de nu två stora separata inhägnade hönsgårdar där två olika besättningar går. 

– Höns är individer och raser är väldigt olika. Så precis som när du väljer hund utifrån din personlighet, är det bra att göra det med höns också, tipsar Henrik.  

– Jag fastnade för Hedemorahöns som är en tålig lantras och Silveruddsblå som är en kulturras som är avlad för att lägga mycket ägg, säger Madelen.  

Henrik berättar att de även provat sig fram med det praktiska kring hönshuset och hönsgården och har byggt om i flera omgångar. 

– När man är novis på området har man en tendens att förmänskliga djuren. I början hade vi det så fint, lite som ett dockskåp, men upptäckte snabbt att det var opraktiskt. När vi började med de enkla grejerna som en plastback på golvet i stället för fina reden på väggen, började hönsen att värpa, säger han.

Nu är hönshuset inrett med ett hyllplan i vinkel under sittpinnarna där hönsbajset lätt kan städas bort. De har också valt konsoler i metall för att ohyra inte ska få fäste. Madelen visar en bred spackelspade som hon använder för att mocka innan hon åker till jobbet varje morgon.

– Vi tycker att det ska vara roligt och enkelt att ha höns och det har blivit bättre än vi tänkt, säger hon och fortsätter.

– Det är meditativt att gå ut till hönsen. Där är mitt andningshål. Du kan inte gå ut och vara stressad, då blir de flaxiga. Jag kan gå ut och bara sitta där och titta.

Hönsen har även fungerat läkande för några av barnen som har neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. De har fått välja ut kycklingar som de fött upp och tagit hand om. 

– Djur är medicin. De ställer inga frågor och är helt villkorslösa, säger Madelen. 

Madelen Krygegård berättar att hon fått med sig en positiv upplevelse av att ha egna höns från sin barndom.

– Jag var sommarbarn hos ett par som hade höns och fick vara med och plocka ägg och tvätta dem och tyckte det var härligt. Som vuxen har jag alltid haft en vision om att bo på landet, berättar hon. 
Madelen har fortfarande kontakt med ”sommarmamman” Ulla-britt som i dag är 85 år.

– Jag har en Paduanhöna som jag tar med mig till Ulla-Britt så de får umgås när jag är där och fikar, säger Madelen och visar en bild när hönan sitter på Ulla-Britts kaffeburk. 


Varför tror ni att allt fler väljer att skaffa höns?

– Vi tror att det handlar om att fler blivit medvetna om att det är bra med närproducerat och hur hönsen mår. Det har blivit lyx att ha maten nära. 

– Sen är det ganska enkelt att skaffa några höns även i ett villaområde genom att bara göra om en gammal lekstuga till hönshus, säger Henrik och Madelen. 

Hönsskötsel

Djurskyddslagen och djurskyddsförordningen innehåller grundläggande bestämmelser om djurhållning.  

Höns ska behandlas väl och skyddas mot skada, lidande och sjukdom. De ska hållas och skötas i en god miljö som främjar deras hälsa och naturliga beteende. 

Höns ska ha tillgång till rede, sittpinne, sandbad, mat och vatten och tittas till varje dag.

I Uppsala kommun måste du ansöka om tillstånd för att ha höns i detaljplanerat område. Djurhållningen får inte störa grannar. 

(Källa: Jordbruksverket)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!