Data från forskningsprojektet Crush covid vid Uppsala universitet visar att andelen som tror att de smittats på arbetsplatsen ökat från 20 till 27 och nu senast 49 procent från vecka 41 till vecka 46.
Detta stämmer med uppgifter från Folkhälsomyndigheten, där Anders Tegnell på tisdagens presskonferens sa att data från olika källor visar att fler har varit på sin arbetsplats under hösten än i våras, och att det är en starkt bidragande orsak till att smittspridningen tagit fart igen under hösten.
Smittspårningsenheten är ett exempel på en arbetsplats där det varit trångt runt borden i fikarummet. Maria Borgström, enhetschef, säger att man är medveten om problemet.
– Vi har expanderat kraftigt under en kort tid. Och då har det blivit trångt. Men vi för ständigt en diskussion om att lägga rasterna så att få är i fikarummet samtidigt. Nu har vi också flyttat några av borden, säger Maria Borgström.
Anna Gillman, biträdande smittskyddsläkare, säger att fikaträngseln på smittspårningsenheten är typisk för hur smittan sprids på arbetsplatserna.
– Inom vården ser man nästan ingen smitta från personal till patient. Men när man kliver ur sin arbetsroll och tar paus. Då är det svårare att hålla koncentrationen, och det är då smittan sprids, säger hon.
Som UNT tidigare rapporterat är Uppsala län inte en region där smittan ökar. Men trots att de lokala råden nu varit i kraft sedan den 20 oktober väntar man inom regionen fortfarande på att smittspridningen ska börja minska.
– Det är jättesvårt att spå när kurvorna kan börja gå ner igen. Jämför man med andra europeiska länder så skulle det ha varit en exceptionellt snabb vändning om spridningen skulle ha vänt och börjat minska på tre veckor. Men vi har också julen framför oss som är mycket av en riskperiod. Hela idén med julen är ju att vi spenderar tid tillsammans, säger Anna Gillman.
I den interaktiva kartan här nedanför ser du hur stor andel som testats positivt för covid-19 de senaste två veckorna i länets postnummerområden. Ju starkare röd färg, desto större andel positiva prover. I grå- eller vitmarkerade områden bor det för få människor eller har för få prover tagits för att statistiken ska kunna visas.
Även om smittspridningen börjar plana ut så är risken också långt ifrån över. Mats Martinell, läkare på provtagningsenheten, säger att även om smittan börjar plana ut i flera områden som tidigare varit hårt drabbade, som till exempel kring Bandstolsvägen, kan man se att den ökar i andra områden.
– I Uppsala ökar det nu snabbt i de nordvästra delarna kring Stenhagen, Berthåga och Flogsta.
Men det är inte bara i tätbefolkade stadsdelar smittspridningen sker. I Knivsta och Alsike samt i Älvkarleby, utanför tätorten, är andelen smittade just nu hög.