Trendbrott i smittspridningen i länet

Nu börjar även antalet nya fall av covid-19 att minska i länet. Men Johan Nöjd, smittskyddsläkare, vill se en ordentlig nedgång i antalet patienter på sjukhuset innan han vågar vara optimistisk.

Johan Nöjd och Fredrik Settergren vill se fler positiva tecken innan de vågar vara optimistiska.

Johan Nöjd och Fredrik Settergren vill se fler positiva tecken innan de vågar vara optimistiska.

Foto: TT

Uppsala län2021-04-28 18:30

Efter påsk har andelen positiva provsvar bland dem som testar sig för covid-19 stadigt sjunkit. Från som mest drygt 15 procent, som ett rullande medelvärde över en vecka, till dagens knappt 10. Det som oroat är att antalet som testar positivt för covid inte har minskat.

Nu kan man även se en nedgång i antalet nya fall som provtagarna i länet hittar, trots att antalet tester, har ökat kraftigt. Veckosiffran har sjunkit från nästan 1900 nya covidfall till under 1500. Johan Nöjd, smittskyddsläkare, säger att det fortfarande är en hög nivå och att han vill se fler tecken på en nedgång innan han vågar vara optimistisk.

– Inom sjukhuset ligger de väldigt på gränsen. Sjukhuset är facit, det är toppen av isberget, säger Johan Nöjd.

Han påpekar att även om det går att se en nedgång i antalet fall i länet som helhet så är den nedgången ojämnt spridd. I vissa områden är det fortfarande många av dem som testar sig som också visar sig bära på covid.

Inom regionen har man också varit orolig för att festande under valborg kan ge ny fart åt smittspridningen. Det dröjer dock ett par veckor innan man får facit av hur Uppsalaborna skött sig under valborgshelgen.

– Det är som att vandra på äggskal. Om det nu finns en tendens till minskning är det otroligt viktigt att den håller i sig, säger Fredrik Settergren, chef för provtagningsenheten.

Anders Tegnell, statsepidemiolog, sa på tisdagens presskonferens att vaccinationerna inom några veckor borde få stort genomslag även i sjukvården, på samma sätt som man kunnat se i dödssiffrorna.

– Jag tror att vi kommer att se en effekt ganska snart när en stor del av dem över 60 har blivit vaccinerade. Men det kommer inte att gå lika snabbt som när det gäller dödsfallen. Dels tar det tre veckor innan vaccinet ger bra effekt mot allvarlig sjukdom, dels är det nu en större population som ska vaccineras, säger Anders Tegnell.

Redan nu kan man skönja en minskande tendens i sjukhusinläggningarna i länet. Efter påsk har veckosiffran över antalet nyinlagda patienter legat stadigt över 100. Sedan toppen den 19 april fram till i dag har det dock skett en minskning från 115 nya patienter per vecka till 81 den senaste 7-dagarsperioden.

Sjukhuset är dock fortfarande hårt belastat med 140 inneliggande covid-patienter, varav 24 i intensiv- eller intermediärvård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!