Förra året stod det klart att anstalten i Åby skulle nyöppnas, något som UNT rapporterade om i november 2022. Nu är anstaltens lokaler renoverade och beredda att ta emot upp till 60 intagna om en vecka. Kriminalvårdsinspektör Karolina Kjetselberg ser återöppningen som en nödvändighet.
– Vi ser att fler brott begås vilket lett till hög platsbrist inom Kriminalvården och det finns större behov. Då såg man Åby som en potentiell nyöppning, berättar hon.
Anstalten stängdes ner 2013 på grund av att antalet intagna i Sverige då hade minskat under en längre tid.
I det stora hela är anstalten sig lik, med de gula husen som tillsammans utgör utrymme för bland annat boende, besökslokal för anhöriga och skola. Men invändigt har lokalerna renoverats.
– Vår vision är att kunna bedriva en bra och trygg kriminalvård för de intagna och personalen. Vi har skapat en god arbetsmiljö och det finns väldigt bra förutsättningar efter renoveringen, säger Karolina Kjetselberg.
Åbyanstalten har säkerhetsklass 3, vilket är den lägsta säkerhetsklassen inom Kriminalvården. Med andra ord har de intagna en låg risk för brottsåterfall och god skötsamhet på tidigare anstalter.
– De kommer kunna röra sig fritt på området på dagtid eftersom vi bedömer att de klarar av en mer öppen miljö, säger Sara Friberg, kriminalvårdsinspektör vid Åbyanstalten.
De intagna kommer att fördriva dagarna med någon form av arbete mellan klockan 08 och 16. Arbetssysslorna kan bestå av trädgårdsarbete, möbelproduktion eller tvätteri, men även mer kreativa uppgifter såsom måleri och hantverk.
Kriminalvårdsinspektör Patrik Berg menar att arbetsmöjligheterna spelar stor roll för de intagna.
– Jag tror att det är viktigt för dem att ha ett syfte och göra något meningsfullt på dagarna. Anstaltens låga säkerhetsrisk öppnar upp för större möjligheter att göra en sån här satsning med flera olika arbetsval.
Att det går att rymma från anstalten i Åby är ett faktum.
Anstalten verkar under mottot "frihet under ansvar" med anledning av den låga säkerhetsrisken hos de intagna. De får till exempel ta sig från de olika byggnaderna på egen hand, men under uppsikt av personalen.
– Man ska klara av att inte vilja rymma härifrån. Vi är tydliga med våra riktlinjer och framför allt konsekvenserna för rymningsförsök. Skulle det inträffa hamnar man i en högre säkerhetsklass, menar Patrik Berg.