26 stölder av bildelar på sex veckor

Sedan början av oktober har bildelar stulits från 26 fordon i Uppsala, Enköping och Knivsta. Återigen har tjuvarna inriktat sig på BMW.

Av de stölder av bildelar som skett i Sverige i år har över 60 procent gällt BMW-bilar.

Av de stölder av bildelar som skett i Sverige i år har över 60 procent gällt BMW-bilar.

Foto: Läsarbild

Nyheter2019-11-22 14:30

Sedan den 8 oktober har tjuvar slagit till mot 26 bilar i Uppsala, Enköping och Knivsta. I Knivsta rör det sig om tre stölder, i Enköping elva och i Uppsala har tolv bilägare drabbats.

– Vi ser att det så gott som uteslutande är bilar av märket BMW som utsätts. Gärningsmännen plockar bort gps, ratten med krockkudde och delar av instrumentpanelen, uppger Uppsalapolisens presstalesperson Jonas Eronen.

Av de stölder av bildelar som skett i Sverige till och med september i år har 62 procent gällt BMW-bilar. 

– Varför just BMW drabbas är oförklarligt, säger Torbjörn Serrander vid Larmtjänst, en organisation som bistår försäkringsbolag vid brottsutredningar. 

– Tidigare har en del stulna BMW-bildelar skeppats till Kina för att uppgradera bilar där. Men marknaden för stulna BMW-delar i Kina är knappast så stor att det kan förklara alla stölder mot BMW i Europa.

En teori som florerat är att larm inte ingår i BMW:s baspaket vid försäljning av nya bilar, vilket kan öppna för stölder. Men Torbjörn Serrander tror inte på den förklaringen.  

– Gärningsmännen ger sig även på BMW-bilar som har larm, säger han.

Till och med september i år har antalet stölder av bildelar minskat i Sverige, enligt Larmtjänsts statistik. 

Under årets tre första kvartal anmäldes 1 190 sådana stölder i riket. Det kan jämföras med 1 793 stölder under motsvarande period i fjol.

Larmtjänst uppmanar bilägare att parkera i garage, installera larm och dna-märka stöldbegärliga bildelar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!