10 500 har permitterats – notan: En halv miljard

Länets 10 500 permitterade har hittills kostat skattebetalarna en halv miljard kronor. Tre branscher toppar statistiken och står tillsammans för mer än hälften av permitteringarna.

Anna-Lena Holmström är Regionchef för Uppsala på Svenskt Näringsliv. Hon tycker att permitteringarna över lag verkar ha fungerat bra för företagen.

Anna-Lena Holmström är Regionchef för Uppsala på Svenskt Näringsliv. Hon tycker att permitteringarna över lag verkar ha fungerat bra för företagen.

Foto: Ernst Henry Photography/Janerik Henriksson TT

Nyheter2020-08-01 07:00

Enligt siffror från Tillväxtverket har korttidspermitteringarna hittills kostat den svenska staten drygt 27 miljarder kronor och berört över en halv miljon svenskar. I Uppsala län handlar det om 517 miljoner kronor och 10 495 anställda enligt Tillväxtverkets siffror den sista juli. Men det skiljer stort mellan olika branscher.

Företag inom handeln har permitterat flest anställda – sammanlagt nästan 2500 personer. Näst flest permitterade har företag med verksamhet inom tillverkning där 2076 anställda permitterats. På tredje plats kommer hotell och restaurangverksamhet med 1384 permitterade. Där arbetar den största delen av de permitterade, 971 personer, på restaurang, med catering eller i bar.

Korttidspermitteringarna går ut på att företag som påverkats negativt av coronapandemin slipper en del av lönekostnaden genom att dra ner på de anställdas arbetstid. Samtidigt går staten in och betalar mellanskillnaden med som lägst 15 procent och som högst 60 procent.

Anna-Lena Holmström, regionchef på Svenskt Näringsliv i Uppsalaregionen, tycker att permitteringarna är ett väldigt bra verktyg.

– Det gör att man kan gå ner på sparlåga och sen växla upp snabbt när det väl vänder.

Förutom de tre största ser hon ytterligare en kategori som sticker ut i länet.

– Konsultbranschen är hårt drabbad. Konsulter är det första man drar ner på. Företag som vill permittera måste också göra sig av med konsulttjänster för att få permittera.

undefined
Anna-Lena Holmström är Regionchef för Uppsala på Svenskt Näringsliv serockså att permitteringar som verktyg fungerat olika bra inom olika branscher.

Och det är förklaringen till att "företag inom juridik, ekonomi, vetenskap och teknik" är fjärde största kategori i statistiken.

– Det är inom de områdena man hittar konsulterna, säger Anna-Lena Holmström.

Hur bra permitteringarna fungerar skiljer sig däremot åt mellan branscher.

– De fungerar sämre i branscher där kunden konsumerar en tjänst. Medan det funkar bäst för de som kan producera saker som kan vänta på kunden, industrin till exempel.

Det är helt enkelt svårt att permittera när det behövs en minimibemanning för att hålla företaget flytande. Hon tror även att mindre företag kan dra sig för att använda permitteringsverktyget.

– Ju mindre du är desto svårare kan det vara. Då har du flera roller och mäktar kanske inte med att sätta dig in i vad som gäller. Men jag måste säga att jag tycker att Tillväxtverket har gjort det väldigt lätt och det verkar gå snabbt att få besked.

Läs mer: Statligt stöd blev räddningen för taxibolaget

Korttidspermitteringarna

Korttidspermittering innebär att anställda går ner i arbetstid en period samtidigt som staten går in med ekonomiskt stöd till arbetsgivaren. De anställda får behålla en stor del av lönen under tiden, samtidigt som företagets personalkostnader minskar.

Syftet är att företagen kan behålla personal istället för att säga upp dem och på så sätt kunna växla upp snabbt när läget vänder.

Stödet beräknas kosta omkring 95 miljarder kronor under 2020.

Källa: Regeringen.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!