Killing och kulting ger 4H nytt liv

Förstföderskorna från Österby sprider glädje i Gränby när 4H firar 100 år. Men våren på en bondgård handlar inte bara om solsken och nytt liv.

Suggan Gerda går inne och väntar på att föda.

Suggan Gerda går inne och väntar på att föda.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Årsta2018-04-24 08:00

Kjell Söderqvist med barnbarnet Alma Helenius, 2 år, har tagit cykeln till Gränby 4H. Det brukar han göra med jämna mellanrum för både Alma och han själv gillar djuren.

– Jag är barnvakt i dag och har just satt på barnsadeln så det fick bli en tur hit. Alma tycker att djuren är jättekul, men hon gillar traktorerna också, säger han.

Det är spännande att se de nyfödda linderödskultingarna tumla omkring i svinhagen. Suggan Hulda från Österby, som i höstas kom till gården tillsammans med sin syster Gerda, fick sju stycken. Men fyra av dem har inte klarat de första veckorna i livet.

– Nej. Dem har hon klämt eller trampat ihjäl. Det är första kullen Hulda får och då kan det vara svårt att hålla reda på alla ungar. Med nästa kull går det nog bättre, säger Gary Gustavsson som är gårdsföreståndare.

Gerda ska också föda snart så inom några veckor är det fullt med nyfödda linderödskultingar i hagen.

4H har ingen egen galt så det blev till att låna in en från Österby, men han fick åka hem efter slutfört uppdrag.

Linderödssvin är en gammal svensk lantras från Skåne och 4H har bara sådana. Hönsen är så kallade hedemorahöns, kaninerna gotlandskaniner, sedan finns rödkullakossor, gutefår och jämtgetter. Några hästar är av lantrasen russ.

–  Mården tog vår anka under vintern, och flera höns med, så nu är vi på jakt efter en anka av lantras, säger Gary Gustavsson.

I ladan intill grisarna håller getterna till. De har fått tio killingar men de får inte gå ut innan hagarna torkat upp så de tuggar hö inomhus så länge. Barnen trängs för att klappa. Gården har också fått 20 nyfödda lamm och fler är på väg. Den som väntar någon vecka kan få se nyfödda kalvar.

Melinda Lundberg med barnen Selma, 10 månader, och Theo, 3 år, brukar åka till 4H ibland.

– Nu hade vi hoppats på att få se lite ungar och de har ju kommit, säger Melinda.

Theo gillar alla djuren, både stora och små.

– Vi har varit här tidigare och det är kul, säger han.

4H som rörelse firar 100 år i år. Två gårdar finns i Uppsala. Förutom den i Gränby också en i Årsta. Där har dock inga ungar fötts.

– Vi är ju så kallade visningsgårdar som på ett pedagogiskt sätt ska visa upp gamla svenska lantraser och hur de lever. Tanken är att de som kommer hit ska kunna se hur hela kretsloppet på en bondgård fungerar. Barnen ska kunna se själva hur den lilla kultingen suger mjölk från suggans spenar, säger Gary Gustavsson.

Vad händer med djuren när de blir stora?

– Antingen kan vi ge dem till andra gårdar som har lantraser. Går inte det så tas djuren till slakt. Det kan tyckas synd, men så fungerar det på en bondgård.

Gary Gustavsson är glad över att 4H-gården ligger mitt i stan. Det gör att många lätt kan ta sig hit. Mellan 50 000 och 75 000 personer brukar besöka 4H-gården i Gränby varje år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!