Det är i den ortsanalys som Enköpings kommun gjort med de boende på ön som ovanstående beskrivning används om Arnö.
I analysen konstateras att kännetecknen också är öns styrka och något som öns innevånare, företagssliv och kommunen måste bygga vidare på i olika sammanhang och marknadsföra för att ön ska bli attraktiv och intressant att besöka även i framtiden.
På ön finns bland annat gravar och bosättningar från järnåldern liksom Utöhus från 1400-talet som är Mälardalens enda trappstensgavelhus och Arnöbergs säteri som daterar sig till 1600-talet.
I ortsanalysen betonas också att det behövs en gästhamn för båtturister vid färjelägret liksom att den badplats som finns där behöver rustas upp. Flera konstaterar också att en utbyggd gästhamn och en fräsch badplats skulle kunna bli den naturliga mötesplats som i dag saknas på ön.
Arnö ligger ute i Mälaren i den västra delen av Enköpings kommun. Den enda möjligheten att ta sig till ön är via en färja från Oknö i Sörmlands län. Många av de som bor på ön, antingen permanent eller delar av året, är nöjda med färjetrafiken till och från ön.
Däremot är det flera som känner en viss oro för hur de ska kunna ta sig från ön vid en krissituation. Ett förslag som lyfts fram är att det borde finnas en appfunktion där man via sin mobiltelefonen skulle kunna göra färjebeställningar om det skulle vara påkallat vid sidan om ordinarie trafik.
Flera menar också att det skulle vara bra med en brandstation med sjukvårdsutrustning och hjärtstartare, helikopterlandningsplats samt rutiner vid akut båttransport vid skador eller sjukdomar.
När det gäller servicen på ön så inskränker den sig i dag till sopphämtning, slamtömning och viss postutdelning. Närmaste servicebutik ligger på andra sidan vattnet - 11 kilometer bort. Flera personer menar att det därför skulle vara bra med pakethantering på färjan.