– Det handlar precis om sådana här saker, men det är mycket mer. Det handlar också om hans syn på yttrandefrihet och pressen, hans behandling av pressen. Men även den framstöten han har gjort om att han vill tillsätta en utredning om röstfusk i valet. Det är en rad åtgärder som är bekymmersamma ur demokratisk synpunkt, säger Erik Åsard, som är professor emeritus i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.
Utredningen om valfusk riskerar i förlängningen att leda till att röstningen på delstatsnivå förändras så att det blir ännu svårare att rösta i USA, enligt Erik Åsard. Något som han ser som ett hot mot demokratin. Immigrationsförbudet, som Erik Åsard säger, är också bekymmersamt.
– Man behandlar människor olika. Människor från olika länder. Men också med olika religiös tillhörighet. Kristna ska få komma in, men inte muslimer och framför allt radikala, men det är ju vanliga muslimer som drabbas genom ett sådant här generellt förbud, kommenterar Erik Åsard.
På Arlanda märks ännu inte effekterna av inreseförbudet. Enligt flygbolagets SAS pressjour stoppades på lördagen tre personer från att resa till USA. Men antalet är inte fler än vanligt. Och varför dessa tre personer nekades inresa till USA framgår inte för SAS personal.
– Vi får aldrig kännedom om varför amerikanska myndigheterna nekar dem. Vi vet inte varför så vi kan inte säga att det är på grund av det nya dekretet, säger Anna Kansell på pressjouren vid 18-tiden på söndagkvällen.
Under söndagen hade SAS inte fått neka några resenärer från inresor till USA.
matilda.nilsson@unt.se