Det var i januari som UNT rapporterade om förslaget att slopa kravet på två piloter i cockpit i stora passagerarplan, ett förslag som mötte massivt motstånd bland resenärer och piloter.
– Det är helt grundläggande för alla säkerhetsrutiner och vid nödlandningar att du har två piloter i cockpit. Om det händer något oförutsett under en flygning har vi inte minst i närtid sett en rad exempel på hur viktigt det är. Exempelvis var det en pilot från Turkish airlines som avled i en hjärtinfarkt under en flygning från Seattle i oktober. Då var det bra att det fanns en pilot till i cockpit, säger Johan Danielsson.
Det var EU:s byrå för luftfartssäkerhet (Easa) som startade den kritiserade utredningen om regeländringar. Detta efter ett förslag från flygplanstillverkarna Airbus och Dassault. Även tre asiatiska flygbolag står bakom idén om att försöka minimera flygplansbesättningar och utreda hur ny teknik som automatisering och AI kan användas i stället.
– Från början var den uttalade ambitionen att ha de nya reglerna på plats 2027. Nu ska Easa i stället förutsättningslöst granska den nya cockpit-teknologin, för att sedan ta ställning till vad man ska göra.
Kan man säga att Easa har backat från förslaget nu?
– Ja, det kan man säga. Men det betyder inte att frågan aldrig kommer tillbaka, även om det är en viktig delseger för flygsäkerheten just nu, säger Johan Danielsson.
Han tror inte att det kan bli en pilot i cockpit i andra världsdelar.
– Nej, det är inget sådant på gång någon annanstans i världen. Exempelvis den amerikanska luftfartsmyndigheten FAA överväger inga sådana här förändringar. Hur grundläggande två piloter är för flygsäkerheten är ju sant i övriga världen också, säger Johan Danielsson.
Och oavsett om en annan luftfartsmyndighet i världen skulle bestämma sig för något liknande så är det Easa som bestämmer över det europeiska luftrummet.
– Ja, oavsett var ett flygbolag är registrerat så ska man inte kunna bedriva flygningar med en pilot här eftersom våra regler inte tillåter det.
Hur känns det att Easa har lyssnat?
– Dels var det en väldigt aktiv kampanj från piloternas fackliga organisationer, men jag hoppas och tror att det också gör skillnad att vi från politiken tydligt markerade att det inte finns något politiskt stöd för den här typen av idéer. Så det är klart att det är skönt att de har lyssnat och nu kommer att ta sig an den här frågan på ett mer nyktert sätt.