När tåget spårade ur vid 04:40 på lördagsmorgonen var det nästan framme vid Arlanda flygplats och hade börjat bromsa in. Men farten var ändå hög, 150 kilometer i timmen. Kraften är väldigt stor i den hastigheten och det är förklaringen till att så mycket räls förstördes när tåget kanade fram på spåret. Men tåget välte aldrig, vilket troligen har räddat liv.
– Det här är något man aldrig vill uppleva, men ur en operativ synvinkel kunde det inte ha hänt på ett bättre sätt. Tåget stannade upprätt, räddningstjänsten var snabbt på plats och vi har endast två lindrigt skadade, det kunde ha varit värre, säger Magnus Zetterberg, vd för A-train och Arlanda Express.
– De två skadade fördes i ambulans till sjukhus, men mer om deras tillstånd vet jag inte. De ska vara lindrigt skadade, enligt uppgifter från polisen, säger han.
Han konstaterar att kommunikationerna på Arlandabanan kommer att stå stilla i 5-7 dagar, minst, medan renoveringen av banan pågår. Under tiden hänvisas Arlanda Expresspassagerarna till andra färdmedel.
På tåget satt ett 70-tal personer. Hur många resenärer som missade sina flyg på grund av olyckan är inte känt ännu.
– Men vi kompenserar alla som missade sina flighter på grund av olyckan, det är självklart.
Eftersom bolaget bakom Arlanda Express inte bara kör tåget utan också är infrastrukturförvaltare är det ansvarigt för järnvägen på sträckan. Det är A-train som får betala kostnaden för att laga den skadade delen.
– Det kommer bli dyrt, det handlar om hundratals miljoner.
Varför olyckan skedde är oklart. Tidiga uppgifter angav att en av de bakre vagnarna tappat ett hjul, men det kan Magnus Zetterberg inte bekräfta.
– Vi vet inte vad som hände, det pågår ett metodiskt arbete för att hitta orsaken.
Haverikommissionen har varit på plats hela lördagen. Vid 17-tiden kom ett röjningsmedgivande, vilket betyder att renoveringsarbetet kan starta.
– Vi har beställt en jättekran som kommer från Sundsvall och den väntas vara på plats i natt (söndag). Med den kan vi lyfta bort tåget och då först ser vi skadornas omfattning. Sedan fortsätter utredningen för att hitta orsaken och börja laga rälsen, säger Magnus Zetterberg.
Hur går dina tankar nu?
– Jag är stolt och tacksam över alla som arbetat under dagen, både medarbetare och underentreprenörer.