Besöket varade i 45 minuter och Lena Hallengren träffade ledningen för Swedavia, som driver flygplatsen. De gick igenom sin plan på hur coronaviruset ska hanteras. För socialministern var det ett planerat verksamhetsbesök och inte ett krismöte till följd av senaste dygnens upptäckta coronafall i Sverige.
Regeringen höll dock samma dag ett extrainsatt regeringssammanträde där beslutet fattades att Sverige ska underteckna ett avtal, JPA, Joint Procurement Agreement, för att vara med i en upphandling om personlig skyddsutrustning på grund av läget kring coronaviruset covid-19.
Vid ett större utbrott behöver Sverige tillgång till stora mängder skyddsutrustning till dem som arbetar inom vården och avtalet ger Sverige ett bättre förhandlingsläge, enligt Lena Hallengren.
– Beroende av hur det fördelas vill vi vara säkra på att få vår del, säger hon till UNT.
Tidningen har tidigare skrivit om att flera flygplansstädare på Arlanda är oroliga för smitta och att ett skyddsombud gjort en anmälan till Arbetsmiljöverket för att få hjälp med bland annat skyddsutrustning när matavfall och disk från kinesiska flygplan ska hanteras.
Kan JPA-avtalet hjälpa oss att få fram skyddsutrustning till dem?
– Det här handlar om sjukvårdsmaterial och utrustning till dem som ska vårda de sjuka.
Vad säger du till en småbarnsförälder som är jätteorolig över att behöva torka spyor på flygplan där smitta kan förekomma?
– Jag förstår verkligen att man blir jätteorolig, men vi behöver lita på dem som är experter.
Med experter menar hon Folkhälsomyndigheten och smittskyddsläkare. Samtidigt tycker hon att det är viktigt att ta de anställdas oro på allvar.
– Prata med arbetsgivaren och kräv information. Kanske kan ni gemensamt på arbetsplatsen koppla upp ett samtal mot en smittskyddsläkare, säger Lena Hallengren.
Hon hävdar att för de som jobbar på Arlanda är kunskap kring coronaviruset det viktigaste botet mot oro.