Anläggningen som skulle pumpa upp grundvatten och använda det för att via rörledningar försörja lokalerna med värme vintertid och kyla sommartid, har varit en del av energieffektiviseringsprogrammet inom landstinget och Akademiska sjukhuset. Redan 2012 började de tekniska och geologiska undersökningarna som låg till grund för en tillståndsansökan till mark- och miljödomstolen 2015.
Domstolen ville då att ytterligare undersökningar skulle göras innan tillstånd beviljades. Landstinget svarade att de ansåg gjorda undersökningar var tillräckliga, vilket ledde till att domstolen avskrev målet.
En ny ansökan skickades in 2016, och nu har mark- och miljödomstolen återigen begärt kompletterande undersökningar för att kunna avgöra målet. Kompletteringen skulle ske med hjälp av tre ytterligare provbrunnar för att kunna bedöma grundvattnets rörelser i åsen och hur det skulle kunna påverkas av en akviferanläggningen.
De ytterligare provbrunnarna kostnadsberäknades till två miljoner kronor utöver de 17 miljoner kronor som redan investerats i olika utredningar.
– Mark- och miljödomstolen ställer höga krav på den här anläggningen eftersom den är tänkt att placeras inom det inre skyddsområdet för hela Uppsalas vattenförsörjning. Det är självklart helt riktigt och vi respekterar naturligtvis deras beslut, säger Johan Edstav (MP), ordförande i fastighets- och servicenämnden.
Men samtidigt är han besviken över att behöva avstå från akviferprojektet eftersom det skulle ha inneburit ett effektivt energiutnyttjande och i förlängningen också kostnadsbesparingar:
– Sammanlagt har anläggningen kostnadsberäknats till omkring 85 miljoner kronor, men vi skulle också ha kunnat spara 11 miljoner på värme och sex miljoner på kyla under ett år baserat på 2016 års energipriser. Räknar man så skulle vi ha sparat in investeringen på omkring fem år, säger Johan Edstav.
Nämnden kommer nu att ge förvaltningen i uppdrag att söka andra lösningar för energieffektivisering i avvaktan på att det går att få säkrare resultat av mätningar på grundvattenflöden i olika jordlager och vilka effekter temperaturväxlingar i vattnet kan få.
– Tekniken med utvinning av energi ur akviferer är relativt ny, men det finns en anläggning i Arlanda som varit i bruk och som fungerar bra enligt den information jag har, säger Johan Edstav.
UNT/Sigtunabygden skrev om akviferen i Brunkebergsåsen som ger energi till Arlanda i augusti 2009.
Fotnot: En akvifer är en geologisk bildning med grundvatten som kan utvinnas i användbar mängd. Källa: NE