Indochine öppnade i oktober på Arlandas nya mat- och butikområde, Marknadsplats. Restaurangen har asiatiska rätter från Japan, Thailand, Korea och Vietnam, med allt från dumplings till poké bowls
– Filosofin är att göra allt från grunden, som vi hade med RC, säger Joakim Blomquist, delägare i Indochine och mångårig entreprenör från Spånga.
Joakim Blomqvist sitter tillsammans med Sigtunabon Charlotta Söör i loungen på Clarion Hotel i Sky City på Arlanda. Deras bageri RC ligger mitt emot hotellet. Den här torsdagsmorgonen basar Charlottas make, Ronny Latva, över bageriet.
Att öppna en ny restaurang under det rådande ekonomiska läget, i sviterna av en stigande inflation med höga priser är inte lätt, berättar Charlotta. Men för henne och kollegorna är det inget nytt att möta utmaningar. Pandemin slog hårt mot verksamheterna på Arlanda, men de lyckades hålla sig flytande.
– Under pandemin fick vi permittera nästan all personal och själva gå ut på golvet.
De varslade all serverings- och kökspersonal, samt permitterade bagarna på 60 procent.
– Vi lärde oss mycket av det och blev ännu mer övertygade om att vi måste vara flexibla och snabba på att anpassa oss, säger Charlotta Söör.
Hur då flexibel?
– Vi såg hur man kunde dela uppgifter mellan olika arbetsgrupper och på så sätt bli flexibla i att kunna täcka upp och hjälpa varandra. Detta har även lett till en större förståelse för andras arbete och en bättre sammanhållning och arbetsmiljö för de anställda.
Indochine är inte deras första satsning på Arlanda – redan 2012 öppnade de sitt första kafé där. De har också en godisbutik RC Bon Bon och en annan restaurang, Nordic Kitchen & Bar.
– Man chansar. Och tror man på sitt koncept och försöker göra det bästa man kan, så brukar det gå bra, säger Joakim Blomquist.
Men att driva verksamhet på en flygplats har sina utmaningar. Resandeflödena varierar enormt beroende på tid, dag och säsong.
– Vi kan bli frustrerade när vi har mycket personal på ett ställe, och så är det inga flyg som går därifrån. Det är en väldigt svår planering, säger Charlotta.
När är det bra och dåligt då?
– November är alltid en lugnare period. Veckan innan jul är bra, men sen lugnar det ner sig fram till påsken, då resandet börjar ta fart igen, säger Joakim.