Så här ser siffrorna ut: från 71 anmälningar år 2016 till 52 anmälningar år 2018.
Polisen har fått in 16 anmälningar om grova narkotikabrott. Övriga rapporter kommer från Tullen, då den mesta narkotikasmugglingen sker på Arlanda flygplats via resenärer med droger i resväskor eller paket från utlandet.
Brottsförebygganderådets siffror för 2019 är inte klara ännu, men polisen har hittills lämnat in 21 anmälningar.
– Det är låga siffror, men det betyder definitivt inte att vi importerar mindre narkotika. Det har varit konstant i många år, säger kommunpolisen Jonas Junered.
Siffrorna kan förklaras med att polisen och tullen jobbar mindre med de brotten. Och att drogsmuggling endast upptäcks vid rutinkontroller i tullen.
– Har vi en mer rigorös gränskontroll så hittar vi mer ärenden.
Det har blivit lättare att smuggla in droger genom de fria gränserna inom EU, enligt Jonas Junered, som tidigare jobbat mot knarksmuggling.
– Många knarkkurirer hämtar till exempel narkotika i Danmark, Nederländerna, Tyskland eller någonstans på kontinenten. Man kan lätt skicka en 16-åring genom gränsen med tio kilo hasch i sin ryggsäck.
Risken för kontroller är minimal, enligt honom.
Importpriserna till Sverige har sjunkit i och med att det är lättare att importera stora mängder, vilket lett till ökad konkurrens.
– De i mellanledet tjänar mer nu.
Kokainet har blivit en vardagsdrog idag. Hasch och cannabis har ökat stadigt. Droger har blivit billigare.
Den vanliga smugglingsmetoden är genom paket via posten. Den grövre drogsmugglingen kommer in i större paket med lastbilar och tillsammans med andra varuförsändelser.
Drogsväljning förekommer också. Förr var det mycket kokain från Latinamerika, men nu även Afrika och mellanöstern, som sväljs av drogkurirer som reser till Sverige.
– Vi har dock en väldigt konstig metod i Sverige. Misstänkta drogkurirer måste sitta på toa med dygnet runt-bevakning.
Han berättar att man inte får använda kräkmedel i Sverige – en metod som används i andra länder. När drogkuriren spyr upp drogerna används det som bevis.
– Vi i Sverige väntar istället på att det ska få gå sin gång genom tarmarna. Man använder kostsamma celler. Jag tycker att det är mer förnedrande så, att gå på toa med publik istället för att man ger kräkmedel.