Plan utrymdes efter motorproblem

Strax före klockan 20 på torsdagskvällen larmades SOS om en explosion i en flygplansmotor på Arlanda. Gnistbildning uppstod i en motor och passagerarna fick evakueras.

Arlanda2019-10-24 19:57

Enligt tidiga uppgifter från SOS alarm rörde det sig om en explosion i en flygplansmotor. Planet det rörde var ett tvåmotorigt propellerflygplan av typen Saab 340 som var på väg till Karlstad. Planet stod vid en flygplansparkering vid en gate när händelsen inträffade. Men enligt presskommunikatören på Swedavia, Ellen Laurin, rör det sig inte om någon explosion.

– Det handlar om någon form av gnistbildning som uppstått i motorn när planet skulle starta från marken. Det kan ha synts någon låga. Räddningstjänsten kom snabbt till platsen, men de behövde inte släcka något, säger Ellen Laurin till UNT.

Omkring 25 personer befann sig på planet som utrymdes. Passagerarna tog sig till terminalen, där de togs omhand av flygplatspersonal. Polis var också på plats och sju ambulanser kallades inledningsvis till Arlanda, uppgav Ola Åström, teamledare på SOS. 

Tjänstgörande polis vid Storstockholms ledningscentral berättar att motorn "smällde". Smällen kan ha uppstått på grund av en bränsleansamling i ett bränslerör.

– Knallen ska ha inträffat i samband med att motorerna startades när flygplanet skulle taxa ut. Det har inte brunnit, säger tjänstgörande polis vid ledningscentralen.

Stockholmspolisen meddelar samtidigt att insatsen är avslutad polisiärt.

– Ingen är skadad och det finns ingen misstanke om brott så insatsen är avslutad för vår del.

Ellen Laurin på Swedavia säger att händelsen kommer att utredas.

Karta: Stockholm Arlanda Flygplats
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!