Plan på ny bergtäkt förargar grannar

I barrskogarna i Kimsta planeras nu en bergtäkt - igen. På1980-talet stoppades en planerad bergtäkt där, och nu tar grannarna åter kampen mot sprängningen av bergen de bor vid.

Grannarna i Kimstalund. Bilderna är tagna precis innan coronapandemin slog till.

Grannarna i Kimstalund. Bilderna är tagna precis innan coronapandemin slog till.

Foto: Jeanina Santiago

Arlanda2020-07-08 11:00

Peabs dotterbolag Swerock har ansökt om tillstånd för en bergtäkt nära där grannarna bor. 

– Swerock vill ta ut drygt 16 miljoner ton berg under en 20-årsperiod. Det innebär stora negativa konsekvenser för oss närboende, säger grannen Charlotta Börjesson, som bor i närliggande Kimstalund.  

Swerock är en av Sveriges största leverantörer av grus- och bergkrossprodukter. 

Charlotta Börjesson oroar sig över de upp till 300 lastbilar som då skulle trafikera täktområdet under veckodagar.

– Vår väg, väg 858, är redan olycksdrabbad. Den saknar riktiga busshållsplatser eller bussfickor. Skolbarn står vid vägkanten när de väntar på bussen. Det är livsfarligt som det är i dag och det blir inte bättre när det då passerar en lastbil var tredje minut.

undefined
– Vår väg, väg 858 är redan olycksdrabbad. Den saknar riktiga busshållsplatser eller bussfickor. Skolbarn står vid vägkanten när de väntar på bussen, säger Charlotta Börjesson.

Grannen Inge Carlsson oroar sig för att det ska bli störande med mycket avgaser, damm och luftföroreningar.

– Berget ska sprängas upp till 25 gånger om året. 

Han berättar att det kring Arlanda redan finns fyra bergtäkter. Bergtäkten som finns närmast Kimstalund har redan stört grannarna i området sedan 1990-talet. 

– När bergtäkten Långåsen i Starmossen vid Arlanda byggdes hörde vi maskiner som krossade berget och sådant. Det dammade mycket, och vinden tog saker åt alla håll och kanter. 

Dessutom oroar grannarna sig för vad som kan hända med deras grundvatten.

– Vi har inte kommunalt vatten, utan vi har vår egen brunn. Grundvattennivån kan sänkas i och med täkten. Ingen kommer att ersätta det för oss, om vattennivån förändras. 

undefined
– Vi har inte kommunalt vatten, utan vi har vår egen brunn. Grundvattennivån kan sänkas i och med täkten. Ingen kommer att ersätta det för oss, om vattennivån förändras, säger Charlotta Börjesson.

Sammanlagt ett hundratal hus kommer att påverkas. Det finns nu en protestlista med minst 160 underskrifter. 

Bergtäktplanerna får inte heller stöd av Sigtuna kommun. Miljö- och hälsoskyddsnämnden har yttrat sig och menar att platsen inte är lämplig för bergtäktsverksamhet. Förutom problem med buller, transporter och grundvatten så kommer bergtäkten att anläggas inom ett ekologiskt känsligt område. 

undefined
Här kommer Swerock att spränga sönder berget.

Kajsa Jacobsson, presschef på Peab förklarar att det föreslagna bullervillkoret är utformat enligt Naturvårdsverkets riktlinjer. Verksamheten kan bedrivas utan att begränsningsvärdena överskrids. Gällande grundvattenfrågan bedömer hydrogeologer att vattenkvaliteten inte kommer att påverkas.

– Enligt Trafikverkets beräkningar skulle täktens trafik utgöra cirka 15 procent av den totala trafikmängden på väg 858, säger Kajsa Jacobsson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!