Askmoln, sars och finanskris. Flygbranschen har tidigare erfarenhet av att hantera kriser. Men denna gång är osäkerheten kring framtiden större.
Charlotte Ljunggren, marknadsdirektör på flygplatsbolaget Swedavia, håller med om att krisen i Corona-utbrottets spår är exceptionell. Samtidigt är hon övertygad om att flyget kommer att öka igen.
– Ja, just nu är det ett mycket bekymmersamt läge och en stor påfrestning för hela branschen. Flyget har små marginaler bland annat på grund av flygskatt, svag krona, klimatdebatten och coronautbrottet, säger Charlotte Ljunggren.
En effekt av Coronautbrottet är att även samhällsviktiga resor och handel drabbas. Det handlar bland annat om handeln med hårt virusdrabbade områden, men också om varor som i vanliga fall transporteras med passagerarflygen - så kallad belly freight.
– I vanliga fall går dagligen gods för en miljard kronor från våra flygplatsnav Arlanda, Göteborg och Malmö, säger Charlotte Ljunggren.
Det handlar till stor del om så kallat högvärdigt gods. Exempel på sådant gods är läkemedel, komponenter till fordonsindustrin och varor till modebranschens vårkollektioner, som behöver komma fram snabbt.
– Enligt våra beräkningar kommer flygfrakten att få en betydande roll när industrin drar igång igen i de drabbade områdena. Det beror på att ledtiderna är längre för godstrafiken till sjöss och just nu står många containrar på fel ställen i världen. Det kommer att ta ett antal månader innan godstrafiken till sjöss är i balans. Här är flyget snabbare, säger Charlotte Ljunggren.
Hur mycket resandet har minskat från Arlanda i mars finns inga officiella siffror på än, men inverkan av corona-utbrottet är "mycket stort".
Frågan om vilket stöd flygbolagen kan vänta från regeringen kvarstår. Tidigare har det talats om att slopa flygskatten och att kortare anställningar ska tillåtas. Under fredagen blev det även klart att Riksbanken ska låna ut 500 miljarder kronor till coronadrabbade företag.
Vad får utbrottet för konsekvenser för er?
– Det är klart att det har stor påverkan på våra intäkter, men vilka konsekvenserna bli på sikt är jättesvårt att säga med tanke på att marknadsläget är så pass och osäkert som det är just nu.
Det har även talats om att det går tomma flyg - så kallade spökflyg- från Arlanda. Flygbolagen har varit tvungna att köra sina plan för att enligt reglerna från branschorganisationen IATA få behålla sina flygtider framöver, en regel som ligger utanför Swedavias verksamhetsområdet och som EU nu beslutat om att ta bort.
Vad gör ni för att underlätta för hyresgästerna?
– Vi för dagliga diskussioner och håller dem uppdaterade med samma råd som våra anställEUda får om folkhälsomyndighetens råd om handhygien och liknande. För att underlätta har vi så långt det går också försökt styra om flygen till vissa terminaler. Där de flesta resenärer finns ska också all service och butiker vara öppna.
Hur stöttar ni era anställda?
– Vi har en kontinuerlig dialog med våra medarbetare och uppdaterar alla om händelseutvecklingen som ju går i en rasande fart. Allmänt följer vi Folkhälsomyndighetens och smittskydsläkares råd och rekommendationer. Våra anställda gör ett fantastiskt jobb trots den påfrestande situationen.