I drygt 20 år har brandstationen på Kolstavägen funnits – men snart är den ett minne blott. En ny brandstation ska börja byggas 2020 vid "Tullen" strax utanför Märsta, invid väg 263 mellan Märsta och Sigtuna.
Den 56-årige distriktschefen Per Jonsson är dock stolt över den gamla brandstationen och alla minnen.
– Jag kom till den gamla brandstationen på Stationsgatan i Märsta 1986. Senare blev jag skickad till andra brandstationer inom Attunda. För tre år sedan kom jag tillbaka till Märsta, men lokalen flyttades 2006 från Stationsgatan till Kolsta som har en större byggnad, säger Per Jonsson.
Fastigheten ägs av Swedavia och hyrs av Sigtuna kommun som i sin tur hyr ut den till Brandkåren Attunda.
– Brandstationen i Kolsta var ett utbildningscenter för hela Sveriges brandmän. På den tiden var det civilpliktiga som var brandmän på flygplatsen. Då utbildades de här för hela Sverige.
Han pekar på de stora portarna och tillägger:
– Därför är det många portar här, för att det var just ett utbildningscenter. Det var egentligen inte byggt för att vara en brandstation från början.
Det är en av de stora anledningarna till att brandmännen måste flytta till en ny och modern brandstation: Brandmännens hälsa står högt bland prioriteringarna och man vill göra något handgripligt åt saken.
– Många av mina kolleger har dött av cancer, säger han eftertänksamt.
Han visar tatueringen på armen och rör vid den, där står "Carpe Diem" som betyder fånga dagen på svenska.
– Jag har tatuerat in den på grund av dem. Det påminner mig om att livet är kort. Så jag lever här och nu. Jag följer hjärtat.
Brandrök är giftigt, förklarar han. Rökgaser och sotpartiklar kan leda till cancer. Inom räddningstjänsten har ett stort antal brandmän, även vissa i relativt ung ålder, insjuknat i olika cancersjukdomar.
Idag finns det rutiner för det dagliga arbetet, bland annat att efter utryckningen byta kläder fort, att isolera använda eller "smutsiga" kläder och utrustning samt att tvätta och rengöra dem direkt. Och i den nya brandstationen ska det satsas på moderna rum som ska förebygga kontakt med sot och partiklar.
– I den moderna brandstationen ska det bli helt rena och friska zoner. Vi vill se friska brandmän, säger Per Jonsson.