Det var 2 januari som SAS inledde sin största satsning på många år. Flygbolaget BRA lade då ner sin inrikestrafik på Bromma och blev underleverantörer till SAS på Arlanda.
– Samtidigt utökade vi vår trafik kraftigt, med sammanlagt 16 procent. Vi har startat nya flyglinjer till Kalmar, Halmstad och Sälen samt utökat antalet avgångar till exempelvis Visby, säger Pia Herrera medan vi passerar flygbolagets incheckningsdiskar som nu har samlats i en egen del av terminal 5, mitt emot den nya säkerhetskontrollen.
För Arlanda flygplats innebär den utökade trafiken bland annat att underlaget för alla nya restauranger och butiker blivit större och att SAS har behövt bygga en till lounge åt sina kunder med plats för 200 personer.
Vad tycker affärsresenärerna om att det är längre från Stockholm?
– Det är lite olika, många ska faktiskt vidare ut i landet eller utomlands och för dem är det en fördel att landa på Arlanda. Sedan finns det andra som är vana att flyga till Bromma. Men det vi hört är att det ändå fungerar bra, trots att det tar lite tid att få in nya rutiner. Och med tåget tar det bara 18 minuter in till Stockholm härifrån, säger Pia Herrera.
Under pandemin var det färre som valde att flyga. Nu har resandet totalt ökat till 83 procent av antalet resor som skedde från Arlanda före pandemin, men inrikesresandet ligger fortfarande på låga nivåer.
Hur ska ni locka tillbaka inrikesresenärerna?
– En del handlar om att visa våra resenärer att det går att flyga på ett mer hållbart sätt, genom att göra ett tillägg för biobränsle på biljetten. Sedan handlar det också lite om vad myndigheter, regioner och företag har för resepolicys. Det ser olika ut, ute i landet.
De senaste åren har Swedavia byggt ut och moderniserat för 1,5–2 miljarder kronor per år de senaste cirka fyra åren, varav merparten lagts på Arlanda. De största långsiktiga projekten är nu klara.
– Pandemin bromsade takten för våra planerade projekt, men vi prioriterade exempelvis att bygga klart den nya säkerhetskontrollen, bygga en ny marknadsplats med butiker och restauranger samt en ny gång mellan terminal 4 och 5. Nu går det även att gå mellan terminal 4 och 5 på airside, efter att man passerat säkerhetskontrollen, berättar Charlotte Ljunggren, marknadsdirektör på Swedavia.
Före pandemin var inrikestrafiken och utrikestrafiken uppdelad i olika terminaler. Nu är trafiken i stället blandad i alla terminaler.
– Det är bra eftersom de flesta av våra plan nu går från samma pir. Men i och med att vi nu har mycket trafik vid pir F så har det för en del resenärer blivit lite långt att gå till vår gamla lounge. Det blev också trångt i den. Därför öppnade vi i fredags den här nya loungen, säger Pia Herrera och visar runt bland soffor, fåtöljer och en frukostbuffé.
I loungerna kan bolagets stamkunder, eller de som betalat extra för flygbiljetten, äta, dricka, jobba eller vila i väntan på sin flygavgång.
Skulle det inte behövas fler och billigare tåg från Arlanda?
– Jo, vi önskar att det blir bättre och billigare transporter från Arlanda, och att det ska gå att ta sig hit snabbt även för en peng som är rimlig för en barnfamilj. Vi har gärna ett samarbete med andra transportslag och vi räknar med att det ska bli bättre inom en inte alltför lång framtid, säger Pia Herrera, som hoppas att den kommande Arlandautredningen ska föreslå sådana lösningar.