Så kan S:t Erikstorg bli en plats att vilja vara på

S:t Eriks torg i Uppsala består mestadels av parkeringar. Men arkitektstudenter på SLU har andra miljövänliga visioner för torget. "Det är den finaste platsen i hela stan", säger Thorbjörn Andersson, professor på SLU.

På Isa Byströms förslag har hon utvecklat torget till en mer miljövänlig och grönare plats att vara på.

På Isa Byströms förslag har hon utvecklat torget till en mer miljövänlig och grönare plats att vara på.

Foto: Markus Lundqvist

Arkitektur2021-01-27 09:00

Visionerna är så kallade utformningsförslag, som studenter på masterprogrammet inom landskapsarkitektur på SLU har skapat, under sin gestaltningsutbildning. Kursen grundar sig i att formge olika ytor och tidigare år har studenter gestaltat olika ställen i Uppsala, som Fyristorg och Frodeparken. 

Isa Byström är en av de 30 studenter på SLU som går programmet. Hennes förslag till S:t Eriks torg grundar sig i att respektera det gamla och ta tillvara på det som redan finns på platsen. Men samtidigt vill hon utveckla torget till en mer miljövänligare, nyare och roligare plats att befinna sig på. 

– Jag var jättetaggad när jag började kursen och det kändes väldigt intressant torg att jobba med för det är väldigt centralt, det känns som att det är mitt i smeten av allt, säger hon.

undefined
"Det kändes väldigt intressant att jobba med S:t Eriks torg", säger Isa Byström.

Svårigheterna med att utveckla torget är att det inte finns några verksamheter där, bara Saluhallen berättar Isa Byström. Enligt henne så finns det inga målpunkter på platsen och det gör det svårt för folk att samlas där. 

– Parkeringarna på torget känns som nummer ett att ta bort, för att skapa trevligare miljöer för de som går och cyklar. Det är en utmaning, hur man aktiverar den platsen och får folk att stanna upp på den, säger hon.

Studenterna brukar skapa förslagen i en så kallad studio på universitetet och även om kursen har varit anpassad efter restriktionerna i år, så har studenterna kunnat ta fram sina visioner ändå. Thorbjörn Andersson som är landskapsarkitekt och professor på SLU, berättar att under utbildningens gång har studenterna kunnat ha möte med stadsarkitekter och folk från kommunen. För att få till den autentiska känslan i kursen så är det viktigt med det samarbetet berättar han.

– De har fått studentförslagen digitalt, det är inte säkert att de gör något åt det, men det kanske kan vara en bra start, säger han.

Thorbjörn berättar att övningen är bra för studenterna att träna på. Samt att det är väldigt fascinerade att se hur olika det kan bli när 30 kvalificerade studenter gör varsitt förslag på samma plats, säger han.

– Torget är en viktig fråga ur Uppsalabornas perspektiv och dessa förslag kan kanske vara en vitamininjektion för staden, säger Thorbjörn Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!