Råbyvägen, som passerar genom Gränby och Kvarngärdet, är en av Uppsalas mer trafikerade gator. För de flesta har den varit en transportsträcka som man snabbt vill passera men nu håller leden på att ömsa skinn.
2015 började Råbyvägen omvandlas till en gata med mer stadslik karaktär och resultatet håller nu på att framträda.
Flera av de låga, lådliknande garagen som tidigare kantade gatan har ersatts av bostadsfastigheter med mellan fyra och åtta våningsplan.
De nya byggnaderna har utformats med stor variation i arkitektur, färgsättning, höjd, materialval och annat. Mångfalden avviker kraftigt från exempelvis husen på närliggande Bellmansgatan där de låga, gula tegelfastigheter är uppförda efter en likartad mall.
Bülent Ferat, som bor på Bellmansgatan, är ute och promenerar i området när UNT stöter ihop med honom.
– Jag gillar variationen på de nya husen längs Råbyvägen. Tydligen är tanken att allt inte ska se likadant ut, säger han.
Han uppskattar att det har öppnats livsmedelsbutiker, restauranger, frisörsalonger, gym med mera i några av de nyproducerade fastigheterna.
– Det gör att stadsdelen inte känns så övergiven. Däremot tycker jag inte om att man byggt så högt. Hus på åtta våningar känns som en mur och passar inte med omgivningen.
Marie Ahlgren, som är på väg in i den nyöppnade ICA-butiken vid Råbyvägen, håller med.
– De nya byggnaderna har för många våningar. Tänk på dem som bor i de låga husen på gatorna intill som vid Bruno Liljeforsgatan, det måste ha blivit tvärmörkt inne hos dem.
Marie Ahlgren har bott i området i 18 år och säger att det var rena landet när hon flyttade in. I och med omdaningen försvann en hel del gräsytor och träd vilket hon beklagar.
Men liksom Bülent Ferat är hon positiv till arkitekturen.
– Det är roligt att alla husen ser olika ut, det är mycket bättre än de enformiga husen runt omkring, säger hon.
Kommunalrådet Erik Pelling (S), tillika ordförande i byggnadsnämnden, är en av dem som lagt upp riktlinjerna för Råbyvägens nya utseende.
– Råbyvägen ska få karaktären av stadsgata. Det innebär att det inte bara ska finnas bostäder utan även verksamheter i form av butiker, restauranger, kontor och annat.
För att få en blandning av stilar har en rad byggherrar engagerats. Erik Pelling menar att det ska se ut lite som i Gamla Stan i Stockholm där hus med olika karaktär står sida vid sida.
Han är dock missnöjd med de huskroppar som Stena Fastigheter byggt parallellt med Thunmansgatan och anser att de blev för likformiga.
– Ändå har vi efter mycket möda lyckats höja kvaliteten en del för dessa fastigheter vad gäller bland annat gestaltning och materialval.
Sedan 2015 har det uppförts cirka 1 500 lägenheter längs Råbyvägen vilket innebär bostäder för ungefär 3 000 personer. Om Erik Pelling får som han vill ska det bli fler nya hus på norra delen av Råbyvägen. I långtidsplanerna ingår även spårväg längs gatan.
Hur var det då med höjden på husen, måste de ha så många våningar?
– Bygger man i bara tre-fyra våningar blir staden väldigt utsmetad och folk får tillbringa mycket tid i bilköer. Personligen tycker jag det är vackert med en sammanhållen stad och det blir närmare till stadskärnan för de flesta.
Kommunen planerar att omvandla ytterligare ett par trafikstråk till stadsgator. Det handlar om Gamla Uppsalagatan som passerar Löten och Svartbäcken samt Hugo Alfvéns väg i Gottsunda. Där väntar i framtiden motsvarande insatser som vid Råbyvägen.