Enkla jobb med låga löner ska ge nyanlända, unga och långtidsarbetslösa bättre chanser att ta sig in på arbetsmarknaden, menar Centerpartiet som presenterade sitt förslag i almedalen på måndagen. C vill de slopa arbetagivaravgiften de första två åren för alla som inte tidigare har haft jobb.
Adrian Adermon, forskare vid Institutet för arbetsmarknads - och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU) vid Uppsala universitet, saknar en konkret definition av vad de enkla jobben skulle innebära.
– Det kan handla om att införa olika typer av skatteavdrag eller sänka minimilönerna. Jag misstänker att det skulle gälla jobb med låga utbildningskrav, främst inom tjänstesektorn.
Den automatisering av arbetsmarknaden som har pågått under en längre tid har i första hand minskat antalet jobb i mitten av löneskalan, såsom i tillverkningsindustrin. Därför är det i tjänstesektorn det är billigast att anställa.
– Det är ju svårt att ersätta serveringspersonal på McDonalds med robotar, säger Adrian Adermon.
Han menar dock att det är oklart ifall lägre löner och arbetsgivaravgifter skapar fler jobb. Sannolikt skulle det ge olika effekt i olika branscher. Och även om enkla låglönejobb skulle minska arbetslösheten skulle inkomstklyftorna och segregationen på arbetsmarknaden sannolikt växa.
– Om alternativet är arbetslöshet är det såklart en vinst att få ett jobb. Men man bör se över andra lösningar, som att satsa på vuxenutbildning, säger Adrian Adermon.
I bästa fall kan de enkla jobben fungera som en språngbräda ut på arbetsmarknaden men risken finns att många fastnar i dem. Därför är det minst lika viktigt att satsa på svenskundervisning för nyanlända och bättre validering av färdigheter, menar Anders Forslund, utredare på IFAU.
– I dag är det svårt att validera informella färdigheter. En universitetsexamen från ett annat land kan översättas men det är svårare att visa att någon har kompetens som bilmekaniker.
Hur låga lönerna för de enkla jobben skulle bli är osäkert. Sverige saknar lagstiftning om minimilön, däremot finns gränser inom olika kollektivavtal. Som lägst brukar man sätta omkring 100 kronor i timmen, förutom när det gäller specifika ungdomslöner som kan vara 25-30 procent lägre. Anders Forslund, tror inte att mindre löner än så kommer att bli aktuella.
– Ungdomslönerna gav begränsad sysselsättningseffekt och håller nu på att avvecklas. Enkla jobb kan inte på långa vägar ge effekt ensamt, men skulle kunna vara en lösning av många.