Jobbträff för ensamkommande unga

Intresset var stort när företag och ensamkommande ungdomar möttes vid en arbetsmarknadsträff i Östhammars kommunhus.

Arbetsmarknadsträff. Ett sextiotal ensamkommande i åldern 15 till 21 år, bosatta i Östhammars kommun, hade bjudits in och många av dem var på plats i kommunhuset för att få information och anmäla intresse för extrajobb.  Närmast Mohammed Hejdary.

Arbetsmarknadsträff. Ett sextiotal ensamkommande i åldern 15 till 21 år, bosatta i Östhammars kommun, hade bjudits in och många av dem var på plats i kommunhuset för att få information och anmäla intresse för extrajobb. Närmast Mohammed Hejdary.

Foto: Josef Nylén

Arbetsmarknad2017-05-02 22:06

Jennie Alvinder från Svensk Direktreklam bekräftade att behov av mer arbetskraft finns.

– Det är ju en omsättning. Vi har ganska många ungdomar som arbetar varje helg, men sedan slutar man av olika anledningar.

Kalle Holmgren som är driftchef på ISS i Tierp och Östhammar lyfte fram att det är svårt att hitta korttidsvikarier inom vården för de tjänster inom städ och vaktmästeri som ISS tillhandahåller för landstinget på tätorterna i kommunen. Rikard Lehman, sitemanager på ISS i Uppsala, såg träffen som en möjlighet att rekrytera även till exempelvis Akademiska sjukhuset.

–  Vi vill visa att vi finns tillgängliga och att man på ISS kan hitta ett första jobb, träffa kolleger och öva på språket.

Efter att Svensk Direktreklam och ISS presenterat sig fanns tid att ställa frågor. Några handlade om språk- och anställningskrav, lön och introduktion. En återkommande fråga gällde arbetstillstånd. Flera av de ensamkommande som var på plats har inte fått beslut om uppehållstillstånd och saknar arbetstillstånd – då går det inte att jobba.

17-årige Javid Sultani från Afghanistan var en av många som uppskattade informationen och gärna skulle jobba extra. Men för hans del fanns ett hinder.

– Man måste ha arbetstillstånd. Just nu väntar jag på besked från Migrationsverket om mitt ärende.

20-årige Douglas Ntare från Kongo anmälde intresse för extrajobb på ISS.

– Jag skulle vilja jobba inom äldreomsorg med städning, men jag är tillgänglig för allt som erbjuds. Det skulle passa mig bra att jobba på kvällar och helger.

Sara Zarmani och Andreas Söderqvist jobbar med projektet för Östhammars kommun ihop med Arbetsförmedlingen. De lyfte fram värdet av att få in en fot på arbetsmarknaden vid sidan av skolgången, genom så kallade lågtröskeljobb som inte kräver så mycket utbildning.

– Det ger pengar, kontakter, erfarenhet och ett första streck i CV:n. Det är något som vi tutar i våra ungdomar att de måste fixa. Men kommer man från ett annat land och inte har en familj som stöttar kan det vara svårt, sa Andreas Söderqvist.

Arbetsförmedlaren Alexander Näsman flikade in att behovet finns på arbetsmarknaden och att stocken av inskrivna på Arbetsförmedlingen i Gimo minskar.

– Ensamkommande är en grupp som vi inte träffar överhuvudtaget, samtidigt behöver vi arbetskraft i Sverige och då behöver man också integrera den stora grupp som kommit hit de senaste åren.

Samarbetsprojekt för jobb

Träffen på tisdagskvällen ordnades av Östhammars kommun och Arbetsförmedlingen i Gimo, och inbjudna var också företrädare för Svensk Direktreklam och ISS som utför servicejobb för bland annat landstinget i Uppsala län.

Företagen lyfte fram behovet av extra arbetskraft som kan rycka in med kort varsel eller ta pass på kvällar och helger, vid sidan av studierna i skolan. Ett sextiotal ensamkommande i åldern 15 till 21 år, bosatta i Östhammars kommun, hade också bjudits in och många av dem var på plats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!