Detta enligt en landsomfattande enkätundersökning från Svenskt Näringsliv. I enkäten har 265 företag i Uppsala län svarat på frågor. I snitt har 49 procent av dem försökt att rekrytera under den de senaste sex månaderna. I Uppsala län misslyckas vart sjunde rekryteringsförsök.
– Vi har fortfarande en situation i länet där det är svårt för företag att rekrytera kompetent arbetskraft samtidigt som det är svårt för unga att komma in på arbetsmarknaden, säger Anna-Lena Holmström, Svenskt Näringslivs regionchef i Uppsala.
Höga lönekrav från de sökande är en bidragande faktor till svårigheterna att rekrytera kompetent arbetskraft just i Uppsala län.
– Typiskt för regionen är ju närheten till Stockholm och de högre lönerna där. Då blir det svårt att rekrytera den mest attraktiva arbetskraften, säger Anna-Lena Holmström.
IT- och byggbranschen i länet är två sektorer som har speciellt svårt att rekrytera kompetent personal.
– Vi har svårt att rekrytera både platschefer och anbudsingenjörer. Det betyder att vi inte kan expandera i den takt vi tänkt oss, säger Ulf Hansson, avdelningschef på NCC Construction Region Mälardalen/Stockholm.
Bristande yrkeserfarenhet över huvud taget är annars enligt Svenskt Näringsliv den främsta orsaken till svårigheter att rekrytera arbetskraft. Och lösningen är enligt branschorganisationen, och som den många gånger tidigare hävdat, sänkt arbetsgivaravgift och lättnader i arbetsrätten. Eftersom många arbetslösa står långt från arbetsmarknaden ökar behovet av inträdesjobb.
– Och då måste trösklarna till arbetslivet måste sänkas. Det handlar om arbetsgivaravgiften för unga och det handlar om arbetsrätten, säger Catarina Lindfelt, ansvarig för arbetsmarknadsfrågor på Svenskt Näringsliv.
– Speciellt de små företagen är försiktiga när de rekryterar. Det är ett stort åtagande när man anställer en person och det gör att man tvekar. Det här är frågor för politikerna att diskutera.
Enligt undersökningen har framför allt mindre företag i ökad utsträckning försökt rekrytera arbetskraft, men svårigheterna att hitta rätt personal får konsekvenser för deras möjligheter att expandera.
Enligt en forskningsrapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, Ifau, i Uppsala och som publicerades i december hade de två sänkningar av arbetsgivaravgiften för unga som genomfördes 2007–2009 sammantaget en relativt liten effekt även om den första sänkningen ledde till 6 000–10 000 nya jobb.