Här är de nya kraven för sommarjobb

Från och med 2020 krävs godkända betyg i svenska och matematik för att kunna få kommunens sommarjobb. Sigtuna kommun blir andra kommun i landet med betygsprövade sommarjobb.

Mattias Askersson (M), ordförande i utbildnings- och arbetsmarkadsnämnden.

Mattias Askersson (M), ordförande i utbildnings- och arbetsmarkadsnämnden.

Foto: Oscar Segerström, Jeanina Santiago/arkiv

Arbetsmarknad2020-01-28 19:00

En kommunal sommarjobbsförmedling har funnits sedan 2012. År 2014 infördes sommarjobbgaranti för alla gymnasieungdomar –  något som 548 elever tackade ja till. 

Men 2018 bantades det till att enbart gälla gymnasieelever i årskurs två. Det nya för år 2020 är kravet på godkända betyg i svenska och matematik. De som inte uppfyller kravet erbjuds två veckors sommarskola. Deltar man i den kvalificerar man sig till sommarjobb.

– Vi vet att det bästa sättet att försäkra sig mot arbetslöshet är en gymnasieexamen. Därför har vi valt att stärka incitamenten för våra ungdomar att satsa på skolan och vi förbereder dem genom detta ytterligare för arbetslivet, säger Mattias Askerson (M), ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden. 

Förändringarna är inte en budgetfråga, enligt honom. 

– Budgetutrymmet för sommarjobben har inte minskats, utan justerats uppåt något. 

Han berättar att budgeten 2019 för sommarjobb var 757 000 kronor. År 2020 är budgeten på 793 000. 

Socialdemokraterna är dock kritiska. 

–  Det finns bara en annan kommun i Sverige – Växjö kommun – som villkorar sommarjobben på detta sätt. Det är svårt att se att detta är något annat än dumsnålt, säger Mia Hämäläinen-Persson, gruppledare för Socialdemokraterna i nämnden. 

Hon berättar att när socialdemokraterna styrde 2017 avsattes 5,2 miljoner kronor så att alla ungdomar skulle ha möjlighet till ett sommarjobb. Alla hade samma lön, vilket är något högre än vad kollektivavtalet garanterade. 

– Ett sommarjobb är för många ungdomar en väg in på arbetsmarknaden och ett tillfälle att skaffa sig meriter som man sedan kan använda sig av i sitt arbetssökande efter gymnasiet. Unga personer som inte har fullständiga betyg ska då inte straffas genom att gå miste om något så viktigt som ett sommarjobb. Många av dessa ungdomar kommer dessutom från resurssvaga hushåll, därav blir kommunens nya förhållningssätt något av en dubbelbestraffning.

Hon tar även upp trygghetsfrågan och berättar att i Järfälla kommun upplever politiker där att det har blivit lugnare sen sommarjobbsgarantin infördes 2015.

– Alla är inte teoretiker, en del är praktiker. De måste också få prova på att jobba, säger Mia Hämäläinen-Persson.

Ansökningsperioden för sommarjobb är i mars. Omkring 200 ungdomar beräknas få jobb via sommarjobbsgarantin. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!